Nyitókép: Pixabay.com

Az új naperőmű 20 ezer ember éves áramellátását adja Magyarországon

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2018. november 30. 09:56
Kilencmilliárd forintos beruházással átadták Magyarország legnagyobb naperőművét Felsőzsolcán. Az MVM-csoport üzeme évi 20,7 gigawattóra áram termelésére képes.

45 hektár területen közel 74 ezer napelemtáblát ezer tonnányi tartószerkezet tart, a beépített kábelek hossza több mint 500 kilométer - ezek a felsőzsolcai új napelempark legfontosabb számai.

Molnár Ferenc, a naperőmű projektvezetője az InfoRádiónak elmondta, augusztus 9. óta zajlanak a rendszer üzemi próbái, szeptember óta pedig áramot szolgáltat a rendszerbe.

"Napelemoldalon 20 megaWatt beépített napelemteljesítménye van, ami inverter oldalon közel 17 megaWatt kapocsteljesítményt jelent. Ez éves termelésben átlagosan 21 gigaWattóra villamosenergia-teljesítményt jelent" - ismertette a részleteket Molnár Ferenc.

Az erőmű tervezett élettartalma 25 év, Molnár elgondolása szerint ennek lejárta előtt szükséges egy felülvizsgálat, hogy mennyi ideig érdemes még üzemeltetni a parkot.

A park borongós időben is termel, 7-10 megaWatt kitáplált teljesítménye van. Maga az erőmű 18-20 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napelempark Felsőzsolcán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást