Nyitókép: Pixabay.com

Ne próbáljunk ügyeskedni a gázkészülék cseréjekor

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. október 29. 12:26
Szeptember 16. óta csak úgynevezett ErP minősítéssel ellátott gázkazánt és vízmelegítőt lehet beszereltetni a háztartásokba. November 1-jétől a készülékek engedélyeztetési folyamata is változik. Kéményügyben hasonló körültekintéssel kell eljárni.

A legújabb ErP minősítés alapján, amely a gázkészülékek nitrogén-oxid-kibocsátását tartalmazza, most már csak alacsony kibocsátású készülékeket szabad cserekészülékként felhasználni. Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungary Kft. vevőszolgálati vezetője az InfoRádiónak elmondta, ez alapján ki kell vonni a forgalomból minden olyan készüléket, amely nem rendelkezik alacsony kibocsátású engedéllyel.

"Természetesen

a háztartásokban lévő készülékek tovább működtethetőek, azonban ha egy fogyasztó olyan helyzetbe kerül, hogy a készüléke a továbbiakban nem működtethető gazdaságosan, nem éri meg javítani és a csere szükségessé válik, akkor ezekben az új készülékekben kell gondolkodni"

- egyértelműsítette Váradi Tamás.

Ahol cserélni kell, ott a legjobb, ha a munkát arcképes igazolvánnyal rendelkező, képesített gázszerelő végzi el, Ebben az esetben a minősítés egyszerű, mert a szakember elvégzi a készülék regisztrációját is. Ha erre nincs lehetőség, akkor épületgépész-tervezőhöz kell fordulni, aki megtervezi a készülékcsere folyamatát és le is vezeti azt.

Kéményügy

Az otthoni fűtési rendszer körüli rendrakás része a kéményellenőrzés is. A jogszabályok szerint minden társasházi gyűjtőkéményt át kell vizsgálni, és amennyiben szükséges, felújítást kell végezni, ha kazáncserére kerül sor valamely, a kéményre rácsatlakozó ingatlanban.

Váradi figyelmeztetése szerint egy

minden lakót érintő problémáról beszélünk.

"Akár egyetlen készüléknek a cseréje is kiváltja azt, hogy az egész kéménnyel foglalkozni kell" - tette egyértelművé.

Ehhez a munkához tervezőt kell keresni, előzetes engedélyekre van szükség, illetve kéményseprő-vállalat bevonására.

"Legeslegkésőbb az ötévenkénti kötelező gázkészülék-ellenőrzés elő fogja tárni a problémát, ha valaki illetéktelenül nyúl a rendszerhez" - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gázkészülék csak ErP minősítéssel - Váradi Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Társasházi kéményfelújítás kazáncserénél
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást