Nyitókép: Pixabay.com

Elemző: a havi 10 ezer forint önmagában nem ösztönzi a gyermekvállalást

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. október 26. 16:20
A családi otthonteremtési kedvezmény módosítása évi mintegy 120 ezer forintos pluszt hozhat a kétgyermekes családoknak azzal, hogy a kormány rájuk is kiterjesztette a fix 3 százalékos kamattámogatást, ám az elemző szerint havi 10 ezer forint önmagában nem ösztönzi a gyermekvállalást.

A családi otthonteremtési kevezmény (csok) intézményében a három gyermeket vállaló, új lakásba költöző párok 10+10 millió forinthoz juthatnak: 10 milliós vissza nem térítendő állami támogatáshoz, és 10 milliós, fix, 3 százalékos kamatozású, kedvezményes hitelhez.

A kormány új intézkedésével ezt a lehetőséget terjesztik ki részben a kétgyermekes családok részére, ugyanakkor

a vissza nem térítendő 10 milliót nem kapják meg, de a második 10 millióból a 3 százalékos kamat eléréséhez szükséges kamattámogatást igen

- tette egyértelművé az InfoRádiónak Palkó István, a Portfolio vezető elemzője.

"Valójában a kamatámogatott hitel elérésének kiterjesztéséről van szó" - fogalmazott Palkó.

Ma e lehetőség nélkül 20 éves futamidőre 4,9 százalékkal érhető el fix kamatozású hitel a piacon, de ez is csak a jó hitelképességű ügyfelek számára. A csok-os intézkedés tehát

havi szinten 10 ezer forintos törlesztőrészlet-megtakarítást jelent, ami évenként 120 ezer forint, 3 százalékos kamat esetén.

"Ez húsz évre már majdnem akkora támogatási összeget (mintegy 2,5 millió forintot) takar, mint egy újabb csok" - világított rá Palkó István.

A vezető elemző összevetette a számot a lakás-takarékpénztári rendszerből kivett közpénzzel:

"Az ltp-támogatási összeg eddig egy szerződés esetén legfeljebb 72 ezer forint volt évente. Ha a kétgyermekeseket nézzük, akkor a két szerződés 144 ezer forint, négy családtag esetén pedig 288 ezer."

Megítélése szerint egyébként egy havi 10 ezer forintos könnyítés nem sok családot fog arra sarkallni, hogy gyermeket vállaljon, hiszen a gyermeknevelés költségei ennél az összegnél sokkal magasabbak, de más támogatási formákkal együtt hatékony lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mit hozhat a csok a kétgyermekeseknek? - Palkó István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást