Több mint ezer középiskolás csapat indul a PénzSztár versenyen

Infostart
2018. október 10. 16:42
1095 négyfős, 14-22 évesekből álló középiskolás csapat részvételével, csütörtökön indul a PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenye. A cél, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a pénzügyi műveltség fontosságára, játékos formában mérje tudásukat és tovább bővítse ismereteiket, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában.

A 2018-as győzelem reményében összesen 1095 négyfős középiskolás csapat jelezte részvételi szándékát. Közülük 997 magyarországi, 61 erdélyi, 21 vajdasági és 16 felvidéki. A legtöbb, 70 csapat Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 69 csapat Csongrád megyéből, 60 csapat pedig Bács-Kiskun megyéből regisztrált.

Az október 11-én és 25-én tartandó, kétfordulós internetes előselejtező eredménye alapján dől el, hogy a 19 hazai megyéből és Budapestről, illetve a határon túli magyarlakta területekről melyik 5-5 – összesen 115 – csapat kerül be a helyszíni fordulókba. A november 8-án, 23 helyszínen párhuzamosan megrendezendő selejtező eredménye alapján a 100 hazai csapatból 35, míg a 15 határon túliból 5 mehet tovább a november 22-i középdöntőbe. A hazaiak közül a budapesti és a megyei győztesek, illetve rajtuk kívül 6 régióból a további két, a közép-magyarországi régióból pedig a további három legmagasabb pontszámot elért csapat jut tovább, míg a határon túliak közül a három helyszíni győztes és a további két legmagasabb pontszámot elért csapat. A középdöntő a hazai csapatok számára a 7 magyarországi régióban lesz, míg a határon túliaknak egy külön magyarországi helyszínen. Innen a legjobb 7 hazai és 1 határon túli csapat kap meghívást a november 29-i budapesti elődöntőbe, majd közülük a legsikeresebb 5 team mérkőzhet meg egymással december 13-án, a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében megrendezendő országos döntőben.

„A PénzSztár verseny szervezése kapcsán évről évre örömmel tapasztaljuk, hogy a középiskolák, a diákok, a tanárok és a szülők részéről is van igény a pénzügyi, gazdasági műveltség fejlesztése iránt. Felgyorsult világunkban dinamikusan bővül a pénzügyi termékek palettája, növekszik a fogyasztás, előtérbe kerülnek az öngondoskodás különféle formái, így az emberek egyre bonyolultabb pénzügyi döntések meghozatalára kényszerülnek. Szerencsére mind többen ismerik fel azt, hogy a felelős döntésekhez egyaránt szükség van pénzügyi tájékozottságra és az ismeretek gyakorlati alkalmazásának képességére. Éppen ezért törekszünk arra, hogy a verseny során a pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismeretek bővítése mellett elősegítsük a fiatalok pénzügyi attitűdjének, magatartásának formálását is" – mondta a PénzSztár Versenyközpont vezetője, Kerekes György István az idei verseny indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

„A Budapest Bank elkötelezett a pénzügyi kultúra fejlesztése mellett. Úgy véljük, ezt a tudást érdemes már gyermekkorban megalapozni, hogy megfelelő tudatossággal és felkészültséggel rendelkezzenek a jövő pénzügyi fogyasztói. Bankunk kiemelten értékesnek tartja, ezért támogatja a PénzSztár versenyt, amely játékos eszközzel segít közelebb hozni ezt a komoly témát a fiatalokhoz" – hangsúlyozta Puskás András, a főtámogató Budapest Bank kockázatkezelésért és működtetésért felelős vezérigazgató-helyettese.

„A fiatal generáció tagjai a digitalizáció világában nőnek fel, ennek köszönhetően játszva tanulják meg a gazdasági életben a következő évtizedek legfontosabb „világnyelvét". A Nemzeti Adó- és Vámhivatal maga is komoly eredményeket ért el az elektronikus ügyintézésben és az online megoldások terén. Ugyanakkor az eredményes és tisztességes érvényesüléshez ma már alapfeltétel az adótudatosság, amihez a NAV új szemléletű, támogató hozzáállásával igyekszik megérdemelt előnyökkel segíteni a jogkövető gazdálkodókat és az induló vállalkozásokat. A mai fiatalok tehát korszerű tudással, támogató adózási környezetben kezdhetik meg pályafutásukat. Ezen ismeretek megszerzésében segít a színvonalasan megrendezett PénzSztár verseny is, melyet a NAV kiemelten támogat évek óta" – közölte Sinkáné Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóügyi szakfőigazgatója.

„A magyar biztosítási piac meghatározó hazai szereplőjeként számunkra is kiemelten fontos a lakosság pénzügyi ismereteinek, pénzügyi tudatosságának javítása. Ezt a tudást legjobb már fiatalkorban elsajátítani ahhoz, hogy felnőttként megfontoltan tudjunk pénzügyi döntéseket hozni, sikeresen vállalkozhassunk, vagy éppen a legmegfelelőbb életbiztosítást válasszuk ki családunk számára. Emellett az is fontos a számunkra, hogy a jövő biztosítási szakembereit, aktuáriusait segítsük kinevelni. Ezért is támogatjuk a PénzSztár versenyt, amely példamutató edukációs munkát végez" – mondta Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója.

„A fiatalok nagy része információit online szerzi, és folyamatosan használja a közösségi oldalakat. Kutatásunk szerint azonban fogyasztói magatartásuk nem tudatos és a pontos feltételek megismerése nélkül használják az online elérhető szolgáltatásokat. A GVH az elmúlt években pont az ilyen jellegű, digitális szolgáltatásokra összpontosított, és talált is jogsértéseket több nagy piaci szereplő tevékenységében. Nagyon hasznosnak és fontosnak találunk minden olyan lehetőséget – ezt a versenysorozatot is –, amely lehetővé teszi, hogy e korosztály pénzügyi – fogyasztói tudatossága fejlődjön" – nyilatkozta Kollár Kinga, a GVH sajtószóvivője.

A nyertes csapat minden tagját a Budapest Bank 100 ezer forinttal díjazza, míg a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) egy-egy okostelefonnal jutalmazza.