Nyitókép: Faluldi Imre

Párbeszéd a gazdaságról: eszközök nélkül marad Európa

InfoRádió
2018. október 10. 12:44
Folytatódik az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsora. A szerdai adásban a konjunktúra végéről lesz szó. Európa nincs felkészülve egy újabb gazdasági visszaesésre, sok eszköze hiányzik még a 2008-as válság miatt - véli a műsor két vendége: Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke és Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

A Párbeszéd a gazdaságról magazin legújabb adásában a vendégek arról beszéltek, hogy a mostani gazdasági fellendülés végére mennyire készültek fel az országok és a pénzügyi intézmények. Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke szerint konjunktúrák után eddig mindig bekövetkezett egy erőteljes lassulás, és a mostani, tíz éve tartó fellendülés szinte példátlan, talán a leghosszabb az elmúlt 100-150 évben.

"Nagy különbség volt a válság kezelésében Európa és Amerika között. Amerika nagyon gyorsan felismerte, hogy drasztikus eszközökre van szükség, defibrillátort kell alkalmazni. Elképesztően gyorsan betolt nagyon nagy pénzeket a bankszektorba, de vastagon nyereséggel szállt ki, sokkal többet kapott vissza, mint amennyit betett" - mondta Szabó László, és hozzátette, Európa sokkal enyhébben és lassabban reagált. A Hold Alapkezelő elnöke úgy látja, a konjunktúraciklus végét is jobban kezeli Amerika, már másfél éve elkezdtek kamatot emelni. Európában is van infláció és gazdasági növekedés, ehhez képest mínusz kamat van, ami jelentős értékvesztést jelent a befektetőknek.

"A legnagyobb probléma, hogy nem nagyon van eszköze az Európai Központi Banknak egy olyan helyzetre, ha a konjunktúra elkezd süllyedni"

- figyelmeztetett a szakember.

Madár István is úgy véli, Európa kicsit le van maradva, legalábbis a monetáris politikák ciklusaiban. Ha például eléri a konjunktúra csúcsát az Egyesült Államok, könnyebben tud majd kamatot emelni és ezzel növekedést támogatni. Az elemző szerint ugyanakkor ez egy tünet.

"Egy csomó európai országban azért alacsony még mindig a kamat, mert a gazdasága még nem állt rendesen talpra, egyensúlyi problémák vannak, amelyek pénzügyi stabilitási veszéllyel fenyegetnek.

Az maga a jelenség, hogy nem tudott normalizálódni a monetáris politika, így nem is követheti lazítás, ha probléma van"

- mondta a Portfolio vezető elemzője, és felhívta a figyelmet, nem véletlen, hogy az Európai Központi Bank még mindig állampapírokat vásárol és alacsony a kamatszint, ez összefügg azzal, hogy milyen állapotban van az európai gazdaság.

A teljes beszélgetést meghallgathatják az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorában, szerda este hét órától.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Párbeszéd a gazdaságról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást