Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A kormány további jelentős összegekre számít Brüsszelből

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2018. szeptember 26. 07:48
Legrosszabb esetben akár 500 milliárd forintnyi pénzbüntetést is kaphat Magyarország amiatt, hogy egyes uniós támogatások kifizetésénél vitában áll az Európai Bizottsággal - értesült a G7 gazdasági portál. A hírt a Portfolio elemzője is megerősítette, a Miniszterelnökség viszont cáfolta.

Egy nem nyilvános kormányzati jelentésről számolt be a G7 gazdasági portál, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az eddig ismertnél súlyosabb tétje van az Európai Bizottság és a magyar kormány vitájának. Az anyag szerint a legrosszabb esetben akár 500 milliárd forintnyi pénzbüntetést is kaphat Magyarország – emlékeztetett Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője.

Mint kifejtette, az összeg két főbb csatornából jönne össze.

  • A közbeszerzések terén 207 őszén audit vizsgálatot végeztek, és 25 projekt esetében találtak problémákat. A büntetés mértéke nagyjából 103 milliárd forint lehet.
  • A másik a rendszerszintű problémákból eredeztethető büntetés, ami a közbeszerzési ellenőrzési rendszerben átment projektek esetében 10 százalékos lenne. Ez 380-390 milliárd forintra rúghat.

A viták átcsúszhatnak 2019-re is, ami azt jelentené, hogy a magyar államháztartás idén már nem jut további forráshoz. Mivel több kérdésben véleménykülönbség van, az ügyeket nem egyszerre rendezik – hívta fel a figyelmet Weinhardt Attila.

Elképzelhető, hogy egyes ügyekben gyors megállapodás születik, más esetekben viszont nem enged a kormány, és elhúzódnak a viták, így jó ideig nem érkezik pénz ezekre a projektekre - fejtette ki az elemző.

A G7 szerint a kifizetendő uniós pénzek a viták miatt már most jelentős csúszásban vannak. Ezt is cáfolja a Miniszterelnökség közleménye, amelyben azt írják, hogy

az uniós támogatások elszámolása és térítése folyamatos, és a következő hónapokban további jelentős összeg folyósítására számítanak Brüsszelből.

A közlemény minden alapot nélkülöző valótlanságnak nevezi azt, hogy Magyarország uniós forrásokat veszíthet. A Miniszterelnökség szerint Magyarországon a legszigorúbb a közbeszerzésekre és az uniós fejlesztési források elosztására vonatkozó szabályozás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A kormány további jelentős összegekre számít Brüsszelből
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást