Nyitókép: https://www.facebook.com/penzmuzeum

Pénz- és banktörténeti múzeum is lesz az újjáépülő Postapalotában

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. szeptember 9. 10:27
Pénzmúzeum lesz a több milliárd forintos áron a jegybankhoz kerülő budai Postapalotából.

Június végén érkezett hír arról, hogy a Széll Kálmán téren álló, eredetileg Magyar Királyi Posta irodaház névre hallgató, 1920-ban épült ingatlan a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába került.

Az MNB nyár elején az Optima Befektetési Zrt.-től vásárolta meg a 18 500 négyzetméter alapterületű, hosszú évek óta üresen álló építményt több mint 13 milliárd forintért, azaz több mint 40 millió euróért.

A korábbi közlés szerint a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöksége költözött volna be a Buda Palotába, mivel ez a szervezeti egység jelenleg a Krisztina körúton bérelt irodahelyiségekben végzi tevékenységét. A szerdai hivatalos közlemény viszont már tudatja, hogy a jegybank többfunkciós térként hasznosítja majd a nagy értékű ingatlant. Mint írták:

a pénzügyi tudatosság növelése és a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében pénz- és banktörténeti múzeumot és a gazdasági ismeretek megértését segítő modern látogatóközpont

jön létre az ikonikus épületében. A leendő Pénzmúzeummal és látogatóközponttal a jegybank szándéka szerint lebontja a pénzzel és a gazdaság működésével kapcsolatos tabukat és interaktívan mutatja be, hogy

a pénz sokkal több, mint érmék és bankjegyek összessége.

A Pénzmúzeum néhány napja elindított hivatalos webhelyén már megtekinthetők a látványtervek és egyéb infomációk. Az új intézmény 2020-ban nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pénz- és banktörténeti múzeum is lesz az újjáépülő Postapalotában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást