Nyitókép: Pixabay

Tovább gyűrűzik az almabotrány

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. augusztus 15. 15:34
Nem született megállapodás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők és az egyik legnagyobb felvásárló között az ipari alma felvásárlási áráról - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének vásárosnaményi gazdaköri elnöke.

Mint korábban beszámoltunk róla, kilónként mindössze 13 forintért vásárolná meg az egyik legnagyobb feldolgozó üzem az ipari almát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A termelők az irreálisan alacsony ár miatt kezdeményeztek egyeztetést, azonban nem sikerült megállapodniuk - számolt be Bori Lajos, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének vásárosnaményi gazdaköri elnöke.

A gazdálkodók ismertették a felvásárlóval a tényeket, adatokat, illetve azt, hogy továbbra is keveslik a 13 forintos kilónkénti árat, hiszen se a világpiac, se más tényező nem alapozza meg azt - mondta a gazdaköri elnök.

"A 25 forintos ár, amit kértünk, csak arra elegendő, hogy a gazdák nullázzák a költségeiket erre az évre, és ne halmozzák a veszteségeiket. A 25 forint szerintük viszont ugrásszerű emelés."

Erre a gazdálkodók elmondták, hogy azért nem 41 forintos árat kértek, hogy minél rövidebb ideig tartson a megegyezés. A felvásárlók a lengyelországi árszintet akarják érvényesíteni Magyarországra, ugyanakkor a lengyelországi árak is lehetővé teszik a gazdálkodók szerint a 24-25 forintos ársávot.

Határidő: augusztus 21-e

Bori Lajos szerint augusztus 21-én születhet megállapodás, de ők sürgetnék a helyzetet, mert a termést minél előbb fel kéne dolgozni. "A gyümölcs felvásárlása már megkezdődött, mivel az időjárási viszonyok miatt egyre hamarabb érnek ezek a gyümölcsök. Idén a megszokotthoz képest két héttel előbb értek az almák".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Almatermelők: nincs megállapodás a feldolgozóval
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást