Az időjárás miatt idén kevesebb gabona termett Európa-szerte, ami árnövekedéshez vezet. A sertéságazatban, egy termelésnél az önköltség kialakulásában meghatározó jelentőségű a takarmányköltség - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára.
Menczel Lászlóné szerint
a sertéshús-előállítás önköltségének közel 70 százalékát a takarmány ára adja.
A titkár szerint a kereskedelemtől függ, hogy emiatt drágább lesz-e a sertéshúsból készült termékek fogyasztói ára.
Milyen drágulás várható?
"Nagyon sok sertéstermelőnek saját takarmánytermelése van, saját takarmánykeverékkel dolgozik, és vásárol hozzá, ha nem elég. A saját takarmány és a vásárolt aránya is eltérő költségnövekedést okoz, vagy eltérő költségeket jelent az önköltségben" - mondta Menczel Lászlóné.
Mint mondta,
termelés függvénye, hogy jelentkeznek a megugró költségek, mert aki kevesebb takarmányt vásárol, vagy kevesebbet készletezett, az előbb fogja érezni ennek a negatív hatását.
Kétséges, hogy a termelők mennyire tudják elismertetni az árakban. A versenytársak és a versenyhelyzet nagyban befolyásolja az árak alakulását. Nem mindegy, hogy melyik takarmányféle milyen mértékben fog drágulni - közölte a titkár.
Fogyasztókra gyakorolt hatás
Menczel Lászlóné megjegyezte, hogy nem a termelés függvénye a fogyasztói ár alakulása, része van benne ugyan, de a kereskedelem határozza meg, hogy milyen áron kínálja a termékeket.