Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A kedvezményes lakásáfa kivezetése felpörgeti az értékesítést

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. július 31. 08:24
A kormányzati intézkedések mellett a hitelezés fellendülése segítette a lakásépítést – mondta a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára arra reagálva, hogy 30 százalékkal nőtt az új lakások száma az első fél évben, miközben az építési engedélyek száma csökkent.

Balogh László szerint a dinamikus növekedésben jelentős szerepe van a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek, a reáljövedelem-növekedésnek és a kedvezményes áfának. A helyettes államtitkár a lakáshitelek felfutását is megemlítette, mint az M1-en elmondta, ez 36 százalékos növekedést produkált az és első félévében.

Az Otthontérkép vezető elemzője szerint ugyanakkor, bár valóban nagyon sok új lakást adtak és adnak át, a vállalkozók bizonytalanságot és kockázatot látnak a piacon, így nem indítanak új projekteket. Mester Nándor az InfoRádiónak elmondta, hogy

az engedélyek csökkenése lassíthatja az ingatlanárak növekedését.

A túlkínálat hiánya miatt az árak stabilizálódnak, folytatódik az áremelkedés – noha nem annyira mint tavaly és idén –, hiszen az építési és munkaerőköltségek folyamatosan növekednek – tette hozzá a szakember.

Mester Nándor szerint a kedvezményes lakásáfa kivezetésének híre felpörgeti az értékesítést, hiszen a még el nem adott lakásokat a 2020. január 1-i határidő előtt szeretnék eladni a beruházók. Azután ugyanis már a 27 százalékos áfa vonatkozik rájuk is, ami sok vevőt elriaszthat.

Az elemző azt is elárulta, hogy a beruházások ötöde 6 hónapos csúszásban van, tehát éppen csak be tudják fejezni az építkezést. Éppen ezért egy év múlva szerinte fordulatra várható a piacon: „sokkal átgondoltabb és sokkal lassabb ütemű beruházásszám-növekedésre lehet majd számítani”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Balogh László a lakáspiac növekedéséről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Mester Nándor a lakáspiac növekedéséről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást