Nyitókép: Guus Schoonewille

Magyarország nem száll ki a Tesla-gyárért folytatott versenyből

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. július 13. 08:52
Az elektromos meghajtású autókat gyártó Teslával tárgyalt a pénzügyminiszter Amerikában.

A kormány további amerikai befektetéseket kíván ösztönözni Magyarországon - hangsúlyozta Varga Mihály a szaktárca közleménye szerint. A miniszter egy magyar üzleti delegáció vezetőjeként a Tesla központjában tárgyalt a hét közepén. A tárcavezető kiemelte: az amerikai cégek jól érzik magukat Magyarországon, ezt jól mutatja az is, hogy több mint 1500 amerikai irányítású vállalkozás működik hazánkban. A tárgyalás új fejleményként értékelhető a Portfolión olvasható elemzés szerint. Ez alapján:

az amerikai egyeztetés arra utal, hogy Magyarország nem szállt ki a Tesla-gyárért folytatott versenyből. Az ország már hosszú ideje magyar területre kívánja hozni a Tesla európai gyárberuházását.

Igaz, legutóbb egy hónapja Elon Musk a Tesla társalapítója közölte rövid internetes bejegyzésében, hogy Németország vezető esélyesnek számít az új autógyár építési helyszíneként. A Tesla képviselőivel a külgazdasági és külügyminiszter is tárgyalt korábban. Szijjártó Péter még decemberben így nyilatkozott az M1-nek a gyártóval tartott egyeztetések után.

"A Tesla rendkívül pozitívan értékelte a magyarországi adókedvezményeket, valamint a magyarországi lehetőségeket az elekromobilitás szempontjából. Kifejezetten pozitívan értékelte a zalaegerszegi tesztpálya létrehozását, valamint azt a tényt, hogy több mint 400 elektromos töltőállomás van már Magyarországon, és

egyértelműen pozitívan fogadták azt a kormányzati szándékot, amelynek értelmében 3000-re kívánjuk növelni 2019-re az elektromos autók töltőállomásait Magyarországon"

- mondta Szijjártó Péter.

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a mostani közlés szerint hangsúlyozta, hogy az ország az autóiparban elért erős pozícióit továbbra is szeretné megtartani.

A Pénzügyminisztériumnak az InfoRádió elküldte kérdéseit, várjuk a tárca állásfoglalását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Teslával tárgyalt a pénzügyminiszter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást