Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János

Hatalmas vagyon a magyarok lába alatt - jöhetnek az önkormányzati gázkutak

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. július 4. 18:35
Sok gázkút kihasználatlanul áll Magyarországon. Az új technológiák lehetővé teszik, hogy önkormányzatok vagy magánvállalkozások a jövőben hasznosítsák ezeket. Megjelent a Szénhidrogének Magyarországon; Eredmények, lehetőségek című könyv, amelynek egyik fejezete erről szól.

Vannak technológiai megoldások arra, hogy a közösségek is jobban kihasználják a szénhidrogén-forrásokat - mondta az InfoRádiónak Nyikos Attila, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. Szerdán jelent meg a hivatal "Szénhidrogének Magyarországon" című átfogó kiadványa, amely külön fejezetet szán ennek.

A kiadvány azoknak a közösségeknek, önkormányzatoknak, vállalkozásoknak szól, akiknek a területén megtalálhatók azok a szénhidrogén kutak, amelyek jelenleg alacsony kihasználtságúak, vagy éppen már befejeződött ott a termelés, de a mélyben maradt még földgáz - mondta az InfoRádió kérdésére Nyikos Attila.

Bizonyos kutak esetében a gáz metántartalma alacsonyabb 75 százaléknál, de ez az energiahordozó is értékes, egyes célokra használható a ma már létező technológiákkal. Például rá lehet telepíteni egy gázmotort, vagy egy mikroturbinát, ami áram fejlesztésére alkalmas.

Ha pedig olyan az adott gázmezőnek a metántartalma, akkor egy lokális gázhálózatot is létre lehet hozni. Így a közösségek vagy a vállalkozások meg tudják teremteni a saját energiaforrásukat, ami nagyon olcsó, hiszen helyben van.

A kiadvány 10 ezer ilyen gázkutat sorol fel, ez gyakorlatilag a Magyarországon eddig lefúrt szénhidrogén-kutak összessége. Ezek jelentős részét a Mol használja, de így is sok kihasználatlanul áll.

A technológia fejlődik, ezért eljött az az idő, hogy ezeket újra látogassuk, hiszen a magyar energiamérlegben ezek nagyon komoly kapacitást jelentenek. Magyarország éves gázfogyasztása átlagosan 8,5 milliárd köbméter, ebből 1 milliárd köbmétert adhatnának az újra hasznosításba vont kutak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szénhidrogén lelőhelyek - Nyikos Attila
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást