Nyitókép: Alapblog.hu

Bírta az olasz sokkot a magyar bankrendszer

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. június 1. 06:04
Az olasz piaci megingás idején is stabil maradt a magyar bankrendszer - közölte a legfrissebb stabilitási jelentést ismertetve a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője. Oláh Zsolt szerint a jegybank korábbi megállapításait is igazolta a piac.

A tavalyi évi jelentéseinkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a látszólagos pénz és tőkepiaci nyugalom ellenére vannak lappangó kockázatok mind Európában, mind a tengerentúl - mondta az InfoRádiónak Oláh Zsolt, az MNB főosztályvezetője.

A válságból örökölt bankrendszeri problémák miatt, és azért, mert a tengerentúlon a növekedés élénkülésével egyre inkább elválik egymástól Amerika és Európa monetáris politikai kihívása - tette hozzá. "Európában volt egy fontos üzenetünk:

a választások miatt az egyes országokban a növekvő politikai bizonytalanság is hordozhat magában kockázatokat.

A főosztályvezető szerint januárban megváltozott a piaci szereplők várakozása a tekintetben, hogy milyen növekedési kilátások lesznek, és ezekkel a növekedési kilátásokkal párhuzamosan hogyan változnak az inflációs várakozások.

"Januárban az amerikai hozamvárakozások lényegesen megugrottak,

ez azt jelenti, hogy a piac szereplői hamarabb és nagyobb mértékű monetáris szigorítást áraztak be a piacokon, ami a részvénypiacokon jelentkezett. A látszólagos nyugalom ellenére visszatért a volatilitás a piacokra" - vélte Oláh Zsolt.

Az olasz krízis hatásai

A főosztályvezető elmondta, hogy az olasz krízis hatására Európában újra megnövekedtek az aggodalmak az eurózóna kockázattűrő képességét illetően. Azt tapasztaljuk, hogy

a piaci mozgások olyan piacokra is kiterjedjenek, ami mondjuk a magyar bankrendszer működése szempontjából lényegesen kritikusnak tekinthető ezek közül.

Látható is az, hogy az indikátorok szerint a növekvő bizonytalansági kockázatokkal kell szembesülnünk, és a megállapításunk az hogy mindezek ellenére a hazai bankrendszer ellenállóképességét tekintve továbbra is erős maradt" - hangsúlyozta.

Azt is kiemelte Oláh Zsolt, hogy további piaci megingások esetén is ellenálló lehet a magyar bankrendszer:

"A hazai gazdasági folyamatokra a bankrendszeren keresztül ezeknek a jelenlegi bizonytalanságoknak várhatóan nem lesz hatása"

- summázott Oláh Zsolt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MNB stabilitási jelentés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást