Nyitókép: Róka László

Növekvő banki hitelkihelyezés várható a magyar gazdaságban

InfoRádió
2018. május 14. 18:22
Kedvező Magyarországon a bankok működési környezete, de az ágazati adók eltörlése még nagyobb mozgásteret biztosítana - mondta az InfoRádiónak Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, reálisnak tartja, hogy a jegybank célkitűzésének megfelelően kétszámjegyű bővülést mutasson a hitelkihelyezés 2030-ig.

Kedvező a környezet a magyar bankrendszer növekedése szempontjából - mondta az InfoRádiónak Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese. "Egy bankrendszer feltételrendszerét alapvetően az ország gazdasági állapota és gazdasági növekedése határozza meg, és ebben a tekintetben Magyarországon rendkívül kedvező a helyzet" - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes, aki azt is hozzátette, hogy

négy százalék felett teljesítő magyar gazdaságról van szó, ahol a növekedés széles bázisú, miközben az egyensúly is adott, tehát egy nagyon pozitív, dinamikus gazdasági fejlődés látható Magyarországon.

"Ez a fejlődés fenntartható, és ennek megfelelően pozitív környezetet teremt a bankok számára is" - emelte ki Bencsik László. Hosszútávon az látszik - tette hozzá, hogy a ciklus egészében az bankszektor jövedelmezőségével vannak problémák, erre megoldás lehetne ha a szektorális adók eltűnnének. "A másik szempont a tranzakciós illeték, ezen belül is

különösen problémás a készpénztranzakciókra kivetett tranzakciós illeték, amelyet a pénzintézeteknek fizetni kell, ugyanakkor ezt ingyenesen kell egy bizonyos hatályig nyújtani az ügyfeleknek"

- hívta fel a figyelmet Bencsik László, hozzátéve, hogy ez rossz irányba torzítja az ügyfelek magatartását, hiszen a készpénz használat társadalmi szinten nem egy optimális megoldás.

"Az lenne a cél, hogy visszaszorítsuk a készpénzhasználatot, és inkább a digitális csatornákat használjuk a tranzakciókra"

- mondta. Elérhető a jegybank célkitűzése - tette hozzá -, amely szerint a hitelkihelyezés 2030-ig kétszámjegyű bővülést mutasson.

"Összességében az első negyedév alatt két százalékkal nőtt a teljesítő hitelállomány csoport szinten, ezen belül a magyar növekedés szintén két százalék volt. A fogyasztási hitelek négy százalékkal, jelzálogtípusú hitelek egy százalékkal, és a vállalati hitelek is négy százalékkal nőttek" - állapította meg Bencsik László. Kiemelte azt is, hogy a tavalyi évben négy százalékkal nőtt a hitelállomány egész évben Magyarországon.

"Jó esély van arra, hogy az idei évben is ehhez hasonló növekedés legyen az év egészében. Az OTP Bank fenntartotta azt a fiókhálózatot, azt a kapacitást, amivel korábban rendelkezett,

az OTP részről mindenképp megvan a szándék, és a képesség is arra, hogy a mostaninál egy jóval nagyobb hitelezési volument valósítson meg"

- mondta Bencsik László.

Bővítés

A már meglévő 200 mellé további 50, készpénzbefizetésre is alkalmas ATM telepítését tervezi idén az OTP Bank - mondta az Inforádiónak Vörös Tamás, a pénzintézet ügyvezető igazgatója.

"A 2017-es év végére közel kétszáz befizetős ATM-el rendelkezett az OTP bank, a tranzakciók száma elérte a 620 ezer darabot. A befizetés összegszerűen meghaladta a 80 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy ebben az átlagos befizetési tranzakciós összeg meghaladta a 100 ezer forintot" - emelte ki Vörös Tamás. Hozzátette, tervezik, hogy további 50 helyen teszik elérhetővé a befizetős ATM szolgáltatást.

"Az ügyfelek számára fő előnye ennek a szolgáltatásnak, hogy nagyon gyors, és bankfióki nyitvatartási időn kívül is rendelkezésre áll,

akár ünnepnapokon, hétvégéken vagy fióki zárás után is" - hangsúlyozta Vörös Tamás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bankrendszer állapota
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
OTP - negyedéves teljesítmény
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Befizetos ATM - újabb 50 jön
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást