Nyitókép: Balázs Attila

Betilt az EU három méhgyilkos vegyszert

Infostart
2018. április 27. 13:37
Az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. Négy ország, köztük Magyarország szavazott a tilalom ellen, nyolc ország pedig tartózkodott. A Greenpeace üdvözölte az Európai Bizottság mai döntését, amely szerintük megerősíti: nincs szükség a méhgyilkos neonikotinoidok használatára.

A világon termelt mézek csaknem 75 százalékában találtak rovarirtószer-maradványokat svájci kutatók, akik szerint bár az élelmiszerekre vonatkozó küszöbértéktől messze elmaradó mennyiségről van szó, napi szintű fogyasztás esetén ekkora dózis is hosszú távú egészségi problémát eredményezhet.

A neonikotinoid rovarölők az elmúlt években a legelterjedtebb mezőgazdasági rovarirtó szerek közé kerültek, de ezek nagy veszélyt jelentenek a méhek és a beporzó rovarok számára - mondta korábban az InfoRádiónak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Kiemelte: sok tudós összefüggésbe hozta e szerek alkalmazását a világszerte tapasztalható méhpusztulásokkal. A legújabb kutatások szerint a szántóföldeken természetesnek tekinthető kicsi mennyiségben is károsítja ez a hatóanyag a méhpopulációkat. A hatás nem látható azonnal, vagyis

az állatok nem azonnal elpusztulnak, hanem nehezebben találnak haza és kevesebb élelmet visznek, és emiatt hosszútávon károsodik a méhcsalád.

A Greenpeace most közölte: „Üdvözöljük, hogy az európai uniós tagállamok túlnyomó többsége végre belátta: a beporzók védelme érdekében egyértelmű, hogy be kell tiltani a méhgyilkos vegyszereket. Felháborítónak tartjuk, hogy miután tudományos bizonyítékok és a terepi vizsgálatok is bizonyítják, hogy nincs szükség ezekre a méhgyilkos vegyszerekre, a magyar kormány mégis ellenezte ezek betiltását. Azt várjuk a kormánytól, hogy ne kérjen további eseti engedélyeket a jelenlegi döntéssel betiltott veszélyes neonikotinoidok felhasználásaira a méhek védelme érdekében. A Greenpeace célja, hogy hazánk is elinduljon, hogy a vegyszermentes, a lakosságot és az élővilágot egyaránt védő ökológiai gazdálkodás irányába”.