Nyitókép: Jászai Csaba

Megszólalt a kormány a brutális buszbiztosítások ügyében

Infostart
2018. április 19. 14:12
A fejlesztési tárca egyeztetést és vizsgálatot kezdeményez az érintett felügyeleti szerveknél a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak egyidejű, nagyarányú emelése miatt.

Jelentősen megdrágult az autóbuszok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díja – közölte a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete. Dittel Gábor főtitkár szerint brutális díjemelés következett be a 49 személyesnél nagyobb autóbuszok esetében. Az eddigi 250-300 ezer forintos éves díj egymillió forint fölé emelkedett, és nem tudtak egyeztetni az ügyben.

Csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium "A kormány a busztársaságok oldalán áll" címmel közleményt adott, amelyben egyeztetést és vizsgálatot kezdeményez az érintett felügyeleti szerveknél.

"Az autóbuszos személyszállító vállalkozások számára a biztosítótársaságok lépése súlyos terhet jelent, a megtöbbszöröződő díjtételek miatt megugró költségeik továbbhárítására kényszerülhetnek. A kormány a hazai kis- és középvállalkozások, az általuk kiszolgált utasok oldalán áll" - áll a közleményben. A tárca szerint az áremelés miatt akár a kartellgyanú vagy az erőfölénnyel való visszaélés vizsgálata is indokolt lehet, ezért az ügyben hatáskörrel rendelkező Magyar Nemzeti Bank és Gazdasági Versenyhivatal vezetőit mielőbbi egyeztetésre, a körülmények alapos áttekintésére kérte.