Nyitókép: Komka Péter

Az oltóanyaggyártást is saját kézbe venné a kormány

Infostart
2018. március 21. 13:08
Kormányhatározat született a debreceni nemzeti oltóanyaggyár esetleges megépítéséről - derül ki a Magyar Közlönyből.

A kormány szerint az oltóanyagok terén a hazai ellátásbiztonság szavatolása és az importkitettség csökkentése nemzetstratégiailag kiemelt érdek, ezért indokolt megvizsgálni a hazai oltóanyaggyártás újraindításának lehetőségét. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint az alacsony költségvetéssel előállítható vakcinák gyártása valósulhat meg Debrecenben, ilyen lehet az influenza, a bárányhimlő, vagy az agyhártyagyulladás elleni vakcina.

A kormány felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszterrel és a Debreceni Egyetemmel augusztus 31-ig készítsen el egy szakmai tanulmányt a nemzeti oltóanyaggyár megvalósíthatóságáról. Javaslatot kell tennie az állami szerepvállalás intézményi hátterére, meghatározni a létrejövő szellemi termékek, szabadalmak, oltalmak, illetve fizikai termékek jogi védelmének kérdéseit.

A tanulmányban meg kell becsülni a szakértői és klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos előkészítési költségeket, valamint fel kell mérni az építészeti és technológiai koncepcióterveket, és ek kell készíteni a tervezői költségbecslést.