Mivel járna az egyszámjegyű szja?

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. február 23. 19:29
Nem jelentene kiesést a költségvetésnek, ha több lépcsőben 3-4 év alatt egy számjegyűre csökkenne a személyi jövedelemadó - nyilatkozta megkeresésünkre a Raiffeisen Bank vezető elemzője azután, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy lapinterjúban közölte: a kormány nem tett le arról, hogy az szja-t egy számjegyűre változtassa.

Az elemző szerint kedvező a pénzügyi környezet: tavaly 4 százalékos növekedést mutatott fel a magyar gazdaság és idén is hasonló várható. Nőtt a foglalkoztatottak száma és gyors bérnövekedés indult be, jelentős részben a minimálbér nagy arányú megemelése miatt. Az európai üzleti környezet kedvezőnek mondható, a gazdasági konjunktúra most van a csúcsán.

"Ezek alapján el lehet gondolkodni azon, hogy a többletforrásokat mire fordítja a következő kormány. Van lehetőség arra, hogy

a költségvetésben szerkezeti változtatásokat hajtsanak végre, ilyen lehet az egy számjegyű szja bevezetése is"

- mondta Török Zoltán.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője hozzátette: jelenleg, 15 százalékos kulcs mellett nagyságrendileg 2000 milliárd forint adóbevétel származik az szja-ból, de persze a gazdasági- és bérnövekedés miatt nem statikus állapottal érdemes számolni. "

Ha nem egyszerre, hanem 3-4 évre elosztva hajtja végre a kormány

azt a mértékű adócsökkentést, ami a végén egy számjegyű szja-t eredményezne, akkor a költségvetés szempontjából nagyjából semleges helyzetbe kerülnénk 2021-22 környékére". Kieséssel tehát fokozatosság esetén nem kellene számolni.

Török Zoltán azt is elmondta, hogy egy egyszázalékos szja-csökkentés 100 milliárdos nagyságrendű kiesést jelent, ha tehát 15-ről 9 százalékra csökkenne a személyi jövedelemadó, az összességében 600-800 milliárd forintos tételt jelentene.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
180223 GAZ1 1200 Nem jelent kiesést a fokozatos SZJA-csökkentés CD
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást