Új felhasználási módot találnak a magyar szénvagyonnak

Infostart
2017. december 20. 17:43
Támogatási szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal egy június végére elkészülő tanulmányról a hazai szénvagyon hasznosítására. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak azt mondta, hogy a klímaváltozás miatt megváltozott a szén szerepe az energiaellátásban, a párizsi egyezmény szerint ugyanis 2050-re az energiatermelésnek dekarbonizáltnak kell lennie.

Magyarország jelentős szénvagyonnal rendelkezik, ami fontos nemzeti kincs – mondta az államtitkár. Az eddig megszokott technológiákat, felhasználási irányokat azonban a jövőben nem lehet alkalmazni, ezért döntöttek úgy, hogy vizsgálják a párizsi egyezménynek megfelelő szénfelhasználás lehetőségeit. Azért állapodtak meg a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal, mert szakmailag megalapozott iránymutatásra van szükség – tette hozzá. A szervezet feladata, hogy olyan alternatív felhasználási módokat találjon, amely nem a primer energiatermelést célozza. A szenet ugyanis például a vegyipar is fel tudja használni.

Azt tudni lehet, hogy hazánk szénvagyona jelentős – 8,6 milliárd tonna –, azonban ennek bányászhatóságáról, összetételéről, energiatartalmáról és más vegyipart érintő információkról nincsenek rendszerbe állított ismeretek. Ezek kutatása és rendszerezése is az új tanulmány feladata lesz – emelte ki Aradszki András. Az államtitkár szerint nem kell az egész szénvagyont kibányászni, azonban egy részének felhasználása nemzetgazdasági szempontból is releváns lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Új felhasználási módot kell találni a magyar szénvagyonnak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást