Magyarországra egy ideig nem jelent veszélyt az osztrák gázrobbanás

InfoRádió
2017. december 12. 18:17
Közép-Európa egyik központi gázelosztója sérült meg, ahonnan Magyarországra is jelentős mennyiségben importálnak. A szakértő szerint egy ideig biztosan lehet pótolni a kieső gázbehozatalt.

Robbanás történt kedden a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon, Alsó-Ausztriában, egy ember meghalt, 18-an megsérültek. A tüzet már eloltották, a gázhálózatot lekapcsolták, így újabb robbanás már nem fenyeget. A robbanás okát már szakértők vizsgálják.

Molnár László energiapiaci szakértő az InfoRádiónak azt mondta, hogy

a robbanás nem befolyásolja a hazai gázellátást, ha pár héten belül megjavítják a megsérült  baumgarteni gázterminált.

A szakember elmondta, hogy Magyarország Oroszországból, a Testvériség gázvezetéken keresztül kapja a gázimportja jelentős részét, illetve a hazai gáztározókban továbbra is van elegendő tartalék, így jelenleg nincs veszélyben a magyarországi gázellátás. Molnár László azonban azt is hozzátette, ha a megsérült gázterminál amely Közép-Európa egyik központi elosztója is egyben nem lesz pár héten belül újra üzemképes, akkor Magyarország egy jelentős gázimporttól eshet el a téli időszakban.

Az energiapiaci szakértő azt is hozzáteszi, hogy Oroszország szívesen adna el minél több gázt Magyarországra, illetve a Szlovákiát és Magyarországot összekötő gáz interkonnektoron keresztül több milliárd köbméter gázt lehet importálni az országba, így teljes egészében kiválthatónak tűnik az Ausztria irányából kieső gázimport.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyarországra egy ideig nem jelent veszélyt az osztrák gázrobbanás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást