Hatalmas veszélyben a pendrive-ok

InfoRádió
2017. december 9. 17:37
A kiberbűnözés célpontjai lettek az USB-kulcsok, a hazai cégek nem védekeznek ellene kellőképpen.

Kockázati és adatkezelési szempontból még mindig alulértékelik az USB-ket az európai vállalatoknál - írja a Magyar Idők a Kingston Digital Europe friss kutatása alapján. A szervezetek mintegy kétharmada nem alkalmaz megfelelő biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy biztonságosan tárolják az adatokat a pendrive-okon. A hazai vállalatok 34 százaléka, illetve az európai, közel-keleti és afrikai térségben működő cégek fele nem is tervez semmilyen változtatást ezen a téren annak ellenére, hogy a mobil adathordozók megfelelő titkosítása az új európai uniós adatvédelmi rendelet (General Data Protection Regulation - GDPR) előírásai miatt is fontos lenne.

A probléma széles kört érint, hiszen a szervezeteknél rendkívül elterjedt az USB-k használata: szinte minden alkalmazott és minden vállalat használ pendrive-okat. Ráadásul a válaszadók több mint fele vállalati és privát adatokat is tárol ugyanazon a USB-kulcson. Bizalmas és érzékeny adatok tárolása titkosítás nélkül kockázatosnak számít.

A magyar vállalatok 36 százalékánál előfordult már, hogy valamilyen módon eltűntek pendrive-ok. Magyarországon az esetek öt százalékában ellopták a pendrive-okat. Az aggasztó trendek ellenére a hazai válaszadók mindössze 11 százaléka alkalmaz hardveralapú titkosítást ezeken az eszközökön.