Zsebünkre megy: hosszútávú programot kap egy pénzügyi cél

Infostart
2017. december 4. 15:36
Jövőre indul a kormány pénzügyi tudatosságot erősítő stratégia végrehajtása - közölte Hornug Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi tudatosság címmel tartott tartott konferenciát hétfőn délelőtt. Hornung Ágnes, a nemzetgazdasági tárca államtitkára beszédében kiemelte, bármikor megjelenhet a kormány novemberben elkészült stratégiája a Magyar Közlönyben, amelynek főbb jellemzőiről is beszélt.

„Hét év alatt álmodtuk meg azt a stratégiát, amely - az elején kétéves szakaszokra bontva - nagymértékben javítani kívánja a magyar lakosság, először is a fiatalok pénzügyi ismereteit. A pénzügyi tudatosság azért fontos, mert az egyéntől, a családon át a költségvetésig nőhet az ország pénzügyi stabilitása a felelős döntéseknek köszönhetően, ami javítja a nemzetgazdaság helyzetét.”

Hornung Ágnes megjegyezte, a különböző nemzetközi szervezetek felmérése alapján a magyar lakosság fejlettségi szintje a pénzügyi ismeretek területén nem megfelelő. Nem az elméleti alapokkal van gond, hanem az elméleti tudás gyakorlati alkalmazásával, e téren a magyarok kifejezetten rosszul teljesítenek - tette hozzá.

A konferenciát a jegybank elnöke nyitotta volna meg, ám Matolcsy György betegség miatt nem jelent meg. Helyette Windisch László, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy tudatos fogyasztói attitűd nélkül nincs stabilitás a pénzügyekben, miközben a fogyasztóvédelem is hangsúlyos kell legyen.

 „Az a pénzügyi intézmény, ami nem helyezi előtérbe és nem védi saját maga is a fogyasztók érdekeit, az nem fog stabilan fenntartható üzletpolitikát folytatni, és előbb-utóbb prudenciális problémái lesznek. Nem ütköznek tehát a körültekintés és a fogyasztóvédelem szempontjai. Nincsen stabil intézmény elégedett fogyasztó nélkül.”

Rámutatott: a jegybank az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt helyezett a fogyasztóvédelemre, olyan jogszabályok elfogadását érte el, mint a fair banki törvény, vagy az adósságfék-szabályok, illetve bevezette a minősített fogyasztóbarát hiteleket is. Az MNB alelnöke jelezte: sokszor felmerül az a kérdés, hogy jó-e, ha az MNB erős fogyasztóvédelmi feladatokat lát el, hiszen a pénzügyi rendszer stabilitását felügyelő és a fogyasztóvédelmi terület között számos érdekellentét áll fenn. Windisch László szerint azonban ezek csak látszólagos ellentétek, hiszen az a pénzintézet, amely nem az ügyfelei érdekében tevékenykedik, hosszú távon nem tud kellő stabilitással működni.

A tanácskozáson Palkovics László oktatásért felelős államtitkár kifejtette: az egyre összetettebb világban fontos, hogy a mai generációk is eligazodjanak a pénzügyekben. Az oktatás pedig az az eszköz, ami ezt elősegítheti. A pénzügyi stratégia keretében egy, most még fejlesztés alatt álló tudásanyaggal feltöltött honlapot is készítenek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára jelezte,

a magyar családok csupán 25 százaléka készít családi költségvetést, 60 százalékuk maximum 3 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik, a válaszadók 75 százaléka nem tud pénzt félretenni.

Hozzátette: az viszont jó hír, hogy az iskolai programhetek közül a Magyar Bankszövetséggel és a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen szervezett Pénz7 témahét a nagyon sikeres, idén tavasszal már 162 ezer általános- és középiskolás vett részt valamilyen pénzügyekkel kapcsolatos foglalkozáson, oktatáson mintegy 1100 iskolában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Javítani kell a pénzügyi tudatosságot
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást