Jó hírt kapnak a panelben élők

InfoRádió
2017. november 10. 12:10
Fokozódik a kereslet a panellakások iránt, különösen a felújítottakat keresik.

Bár a kormányzati panelprogram még mindig csak készül, a panelpiac egyre jobban virágzik. Olyannyira, hogy mára a 30 millió forint alatti használtlakás-kínálat sztárja lett a panel - írja a Világgazdaság.

Az Ingatlan.com hirdetési adatbázisának elemzése szerint Budapesten a tavalyi 41 százalékról mostanra 53 százalékra nőtt az ebben az árkategóriában lakótelepi lakást keresők aránya. Országosan is tovább hódít a panel, a tavalyi 30 százalékhoz képest idén már a használt lakóingatlant keresők 36 százaléka nézett körül vásárlási szándékkal a házgyári ingatlanok körében.

E lakástípus a kedveltségét mindenekelőtt az árának köszönheti, hiszen míg egy 50 négyzetméteres panellakást 16-20 millió forintért meg lehet vásárolni, addig ma már 24-28 millió forintot kell fizetni egy ugyanekkora téglaépítésű használt ingatlanért. A jó állapotúakat 8 százalékkal, a felújított paneleket akár 14 százalékkal drágábban lehet értékesíteni, mint a felújításra szoruló állapotban kínáltakat.

A felújítandóként hirdetett budapesti panellakások átlagos négyzetméterára október végén 336 ezer forint volt, a normál állapotúaké 363 ezer, a felújított, jó állapotú ingatlanokért viszont már átlagosan 382 ezer forintot kértek az eladók. Mindez egy 50 négyzetméteres panellakás esetében több mint kétmilliós, a nagyobb alapterületűeknél még nagyobb különbség.