Vannak határai a roaming-díjak megszűnésének

Infostart
2017. október 12. 18:33
A nyár elejétől megszűnt roaming-díjak következtében a fogyasztók külföldről bonyolított adatforgalma nőtt az elsődleges információk szerint – közölte az InfoRádióval a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főosztályvezetője. Karl Károly szerint, ha a felhasználók felszólítás után sem méltányosan használják előfizetésüket, úgyis legfeljebb néhány ezer forintos felárat kell megfizetniük.

„Június 15-i hatállyal az Európai Unióban megszűnt a roaming-felár” –emlékeztetett a főosztályvezető. Ez vonatkozik a hívások indítására, fogadására, az sms-ben történő kommunikációra és a mobilinternet használatára egyaránt.

Ennek azonban vannak határai, ugyanis a kedvezményes feltételrendszer kizárólag az EU-tagállamokban töltött időszakos tartózkodás esetén vehető igénybe – figyelmeztetett a szakértő. A szolgáltatók a jogszabályi változásokkal járó kötelezettségeiknek teljes mértékben eleget tettek.

A felhasználók adatforgalma megnőtt a roaming-díjak megszűnésének köszönhetően.

Az erre vonatkozó adatokat novemberben hozzák majd nyilvánosságra.

Korlátlan-e a korlátlan?

Karla Károly beszélt arról is, hogy az itthon korlátlan mobilinternet elérést tartalmazó szerződések esetében az európai szabályozás lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók egy alacsonyabb keretet határozzanak meg.

Figyeljünk, mire kattintunk

A szakember az okostelefonok megjelenésével összefüggésben megjelent új visszaélésformákról is beszélt az InfoRádiónak. A képernyőn különböző megtévesztő üzenetek ugorhatnak elő, melyre kattintva emelt díjas szolgáltatásokra iratkozhat fel a figyelmetlen felhasználó, aki sokszor csak utólag, a számlájára pillantva tájékozódik a balszerencsés esetről. Megdöbbentő, hogy az így eljáró társaságok akár többmilliárdos forgalmat is lebonyolíthatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Karl Károly a Roaming tapasztalatokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást