Ajándékot kaptak az MNB-től a magyar lakáshitelesek

InfoRádió
2017. szeptember 20. 13:30
Tovább lazított tegnap monetáris politikáján a Magyar Nemzeti Bank, a piaci hitelek szempontjából mérvadó referenciahozamok a tegnapi bejelentésnek köszönhetően várhatóan tovább csökkennek.

Kisebb megállásokkal 2012 augusztusa óta csökkennek a hazai bankközi kamatok. Első ránézésre tehát nincs nagy újdonságértéke a piaci hitelek kamata szempontjából az MNB tegnapi lépésének: folytatódik a már 5 éve tartó lefelé irányuló trend. Az igazi újdonság az, hogy az MNB keddi bejelentése hatására hamarosan először negatív tartományba eshetnek a bankközi kamatok.

 A Portfolio szerint ez azt is eredményezi, hogy kis mértékben csökkenhet a lakossági hitelek havi törlesztőrészlete is. A piaci hitelek szempontjából mérvadó referenciahozamok ugyanis tovább csökkennek, sőt a leginkább mérvadó Budapesti Bankközi Kamatláb (BUBOR) 21 éves történetében először negatív tartományba kerülhet.

Az MNB legfrissebb, júliusi adatai szerint a meglévő lakáshitelek átlagos évesített kamatlába júliusban 4,58 százalék volt. Ha az egyszerűség kedvéért azzal számolunk, hogy 12 hónapos kamatperiódusú hitelekről van szó (a pontos megoszlást nem tartalmazzák a statisztikák), a jelenlegi 0,20%-os 12 havi Bubor 0%-ra csökkenése 0,2 százalékponttal, vagyis 4,38%-ra csökkentené az átlagkamatot. Ez egy 10 millió forintos, 15 évre felvett hitel esetében 76 909 forintról 75 887 forintra csökkenő törlesztőrészletet jelent.

Ha viszont azt nézzük, hogy 5 évvel ezelőtt 7,03%-on járt a 12 havi BUBOR, ugyanennek a hitelnek a törlesztőrészlete fél évtizede még 116 247 forint volt. Az öt évvel ezelőttihez képest most kereken harmadával kisebb törlesztőrészletről beszélünk.