Váratlan és hatalmas terhet kapnak a cégek

InfoRádió
2017. szeptember 18. 14:26
A nemzetgazdasági tárca legfrissebb tervezete értelmében a jelenlegi nyilvántartási formát egy jóval komplexebb és bonyolultabb verzió váltaná fel a kapcsolt vállalkozások esetében, amely a kis-és középvállalkozásokat is érinti, jelentős adminisztrációs terhet rakva ezzel rájuk - hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló, a Crowe FST.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb, a szokásos piaci ár meghatározására vonatkozó nyilvántartási kötelezettséggel kapcsolatos tervezetének egyik legfontosabb újdonsága, hogy a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozóan az új rendeletből hiányzik a 2009 óta hatályos törvény egyik része, amely arról rendelkezik, hogy a kis- és középvállalkozásokat nem terheli nyilvántartási kötelezettség. A tervek szerint az új rendeletet a 2018-ban kezdődő adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartásokra kellene először alkalmazni. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló, a Crowe FST szerint Érdemes figyelembe venni, hogy 2016 óta már az ügyvezetői egyezőség is kapcsolt viszonyt eredményez egy vállalkozás esetében.

„A módosítás miatt rendkívül súlyos adminisztrációs terhekre számíthatnak a kis- és középvállalkozások, ráadásul

a legtöbb érintett céget váratlanul érheti a törvényi módosítás"

– hívta fel a figyelmet Békési Orsolya, a Crowe FST transzferár tanácsadási területének igazgatója. 

A másik lényeges módosítás, hogy a mostani transzferár nyilvántartási formákat egy új váltaná fel, amely egy fődokumentumból és egy helyi dokumentumból áll. „Ez a verzió a korábbiakhoz képest jóval összetettebb, mivel több információt tartalmaz az érintett cégről, illetve a cégcsoportról" – tette hozzá.

További változtatás, hogy ha a felek szóbeli szerződést kötöttek egymással, annak a részletes tartalmát is le kell írni ezentúl, vagyis az ilyen típusú szerződésekre is nagyobb figyelem irányulhat.

A tervezetben ugyanakkor jelentős könnyítést jelent, hogy amennyiben nincs jelentősebb változás a cég életében, akkor az érintett cégnek az összehasonlíthatóként kiválasztott vállalkozásokra vonatkozóan készített adatbázis-szűrését elég lesz háromévente, míg a pénzügyi adatokat évente frissítenie.