Öt új kritériumot kell teljesíteni az euróbevezetéshez

Infostart
2017. szeptember 15. 19:06
Nem elegendő a maastrichti kritériumok teljesítése ahhoz, hogy Magyarország bevezesse az eurót - közölte a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

Ahhoz hogy a bevezetés kedvező időzítéssel történjen, 5 új részletesebb elvárásnak is meg kell felelni  - mondta Virág Barnabás az InfoRádióban. Ezeknek a gazdaság reálérettségére kell fókuszálnia.

Korábban a maastrichti kritériumok alapján ítélték meg, hogy egy gazdaság érett-e az eurózónához való csatlakozásra. Ezek alapvetően az inflációra, az államadósság nagyságára, a költségvetési hiány nagyságára vagy a hosszútávú kamatokra vonatkoztak. "Önmagában jó hír, hogy az EKB jelentése szerint is úgy teljesít a magyar gazdaság, hogy a kritériumok többségének megfelel" - mondta az ügyvezető igazgató.

Öt új kritériumot határoztunk meg, ami alapján a reálgazdasági érettség mérhető. Ilyen a fejlettség, a szinkronizáltság, vagyis hogy az ország üzleti és pénzügyi ciklusai mennyire állnak összhangban az eurózóna tagállamainak hasonló mutatóival, a pénzügyi szektor versenyképessége, valamint a költségvetési mozgástér. 

Ezen feltételek jelentős részét az ország 10-15 éven belül tudja teljesíteni.

A jegybanki vezető kiemelte azt is, hogy a versenyképesség javítása gyorsabb konvergenciát eredményezhet, amely gyorsabb euróérettséget is hozhat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
MNB: még odébb az euró bevezetése
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást