Ezért nem érezzük az összes áfacsökkentést

Infostart
2017. szeptember 11. 06:09
Csak részben érezhető az áfacsökkentés hatása a hústermékek fogyasztói árának alakulásában - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője.

A sertéshús esetében 2016 januárjában először majdnem teljes mértékben megjelent a fogyasztóknál az áfacsökkentés hatása, később azonban a felvásárlási árak emelkedése miatt mérséklődött az árcsökkenés – mondta az InfoRádiónak a KSH főosztályvezetője.

Mináry Borbála kifejtette: az áfacsökkentés révén sertéscomb kilója kétszáz forinttal lett olcsóbb, de ezt követően a legfrissebb adatok szerint az ára visszaemelkedett a korábbi szintre, annak hatására, hogy a felvásárlási árak dinamikusan emelkedtek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy most

sertéshúst szinte ugyanannyiért vehetjük meg, mint az áfacsökkentés előtt.

A KSH osztályvezetője azt mondta: a baromfihúsnál közvetlenül az áfacsökkentés után sem jelent meg teljes mértékben az árcsökkentő hatás, de a körülbelül 75 százalékos mérséklést nem követte áremelkedés. Példaként említette a csirkemellfilét, amelynek kilóját tavaly decemberben 1500 forintért lehetett megvenni, az év elején aztán kétszáz forintos csökkenést mértek, és nem figyelhető meg drágulás.

A sertéshús áfáját a kormány 2016 januárjában, a baromfihúsét pedig egy évvel később csökkentette 27-ről 5 százalékra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást