Nehezebb világ jöhet az áfacsökkentés után

InfoRádió
2017. augusztus 24. 15:50
A vendéglők a kisebb áfával sem tudtak több étket eladni, igaz ugyan, hogy a 18 százalékosra csökkent áfa nem is nagyon látszódott meg az étlapokon. Az éttermeknek a június volt az első jó hónapja, a családok ekkor kezdtek el mélyebben beletúrni a zsebükbe.

Az idei év elejétől 27-ről 18 százalékra csökkent a vendéglátás jelentősebb részében az áfa, ennek ellenére nem tudtak több enni-innivalót eladni a vendégeknek. A munkahelyi vendéglátás piaca viszont nőtt, ahol pedig maradt a 27 százalékos áfakulcs - írta a piacesprofit.hu a KSH adatai alapján.

Habár a bevétel nőtt a vendéglátóhelyeken, ez azonban csak az áfacsökkentés ellenére időközben bekövetkezett áremelkedés gyümölcse volt az elmúlt hónapokban. Míg 2016 első félévében 421 milliárd forint volt a kereskedelmi vendéglátás bevétele, addig 2017 hasonló időszakában 431 milliárd forint. Az emelkedés azonban nem a forgalom növekedéséből származik.

2018. január 1-jétől ráadásul bevezeti a kormány a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Habár ekkor az áfakulcs már csak 5 százalékos lesz, ám az új adó az árbevételre terhelődik, annak négy százaléka lesz.

Ez az összeg mindenképpen jelentős teher lehet az étterem-tulajdonosok számára, hiszen az árbevételre számítódik,

függetlenül attól, hogy az adott étteremnek milyen a jövedelmezősége.

A témával kapcsolatban a blokkk.com-nak később egy ágazati dolgozó elmondta: vendéglátós szakmai körökben, fórumokon, amelyeken ő részt vett és a kormányzati álláspontot ismertették, nem hangzott el, hogy az áfakulcs csökkentését a fogyasztói áraknak is követniük kell. A szakma felé ráadásul az az elvárás fogalmazódott meg, hogy az ÁFA csökkentésből eredő megtakarítást a bérek emelésére és felújításra kell fordítani.

Elmondása szerint nemcsak a minimálbér emelése rótt nagy terhet a vendéglátósokra ráadásul, hanem a beszerzéseik esetében a kereskedelemben történt drágulás is. A nyilatkozó szerint sok helyen (nem elégben, tette hozzá) sokat javult a minőség, ami így is a csökkentett áfa hatásaként következett be.

Megemlítette: azzal kellene már most foglalkozni, hogy a 2018-ra tervezett közgazdasági változásokkal (például a vendéglátás áfája 5% lesz, de ott van a 4% idegenforgalmi hozzájárulás, plusz jöhet a 240 ezer forintra tervezett minimálbér, stb) egy étterem jobb, vagy rosszabb helyzetbe fog kerülni.