Alkoholtilalomért fogtak össze, már egy megállapodás is van

InfoRádió
2017. augusztus 19. 07:45
Megelégelte több légitársaság az ittas utasok által okozott problémákat. Egy BBC-információ szerint egy év alatt közel 400 esetben volt komoly probléma ittas utasokkal a brit repülőtereken.

Egy szakszervezeti felmérés szerint a repülők fedélzeti személyzetének 20 százalékát érte már fizikai zaklatás, aminek sok esetben az ittasság az oka. A BBC felmérése szerint 2016 és 2017 februárja között 387 ittas utast tartóztattak le csak a brit repülőtereken, ami ráadásul 50 százalékos emelkedést jelent a korábbi éves időszakhoz képest.

A probléma több légitársaság szerint a repülőtér üzleteiben vásárolt és elfogyasztott alkohollal van, az utasok ugyanis többször már ittasan szállnak fel a repülőgépekre, ahol azután inzultálják a személyzetet vagy az utastársaikat - írta a The Economist. Az érintett üzletek ugyanakkor jelentős bevételtől esnének el egy esetleges alkoholfogyasztási tilalom esetén, ezért nem nézik jó szemmel a tiltásra vagy korlátozásra irányuló terveket.

Sőt, nemcsak terveket: a Jet2 például több hajnali járatán nem ad el alkoholt, a Ryanair pedig néhány járatán megtiltja az üzletekben vásárolt alkoholos italok elfogyasztását, valamint maximálja a fejenként vásárolható italok számát vagy a vásárlás időtartamát.

Egy, egyelőre önkéntes alapon működő, de több társaság által aláírt magatartási kódex pedig megtiltaná a láthatóan részeg utasoknak a járatra való felszállást.