Szigorúbban foghatják az utazási irodákat

InfoRádió
2017. augusztus 10. 11:13
Szigorúbb feltételeket szab az utazási irodáknak egy készülő uniós szabályozás, ami az utasok szempontjából azt jelentheti, hogy még biztonságosabb lesz az utazásszervezők szolgáltatásaira befizetni - közölte a Magyar Utazási Irodák Szövetsége kommunikációs bizottságának tagja.

Bakó Balázs szerint még nem lehet tudni, hogy pontosan mikorra lehetnek változások. Az utazási csomagokra vonatkozó uniós direktíva egyes tételeit a tagországoknak is be kell majd építeniük az utazási tevékenységre vonatkozó jogszabályokba - ennek jogharmonizációja most zajlik. 

Ezzel kapcsolatban fontos, és a Green Holidays ügy is rámutat, hogy a vagyoni biztosítéknak mindenképpen 100 százalékosan fedeznie kell az utasok költségeit egy adott csőd esetében. Vagyis nem lenne szabad előfordulnia, hogy valaki nem kapja vissza a befizetett összeg egészét.

MUISZ-célok

A szövetség támogatná, hogy változtassanak a vagyoni biztosítékok számítási rendszerén.

Azt is javasolják, hogy bontsák ketté a biztosíték kérdését: az egyik rész a "kint ragadt" utasok hazahozatalát, a másik az itthon maradt utasok kártalanítását fedezné. Részletek itt.

Bakó Balázs hozzátette: az utasnak minden esetben joga van tudni, hogy csomagot vásárolt-e, vagy egyelemű szolgáltatást, illetve azt is, hogy milyen garanciák vonatkoznak rá.

Mindezek mellett az ellenőrzésben is szigorítás lesz - mondta a MUISZ munkatársa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szigorúbban foghatják az utazási irodákat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást