Rengeteg pénzünk van, amivel augusztustól már nem fizethetünk

Infostart
2017. július 27. 06:06
Még mindig több mint 40 milliárd forint értékben van régi típusú 2 ezres, illetve 5 ezres a lakosságnál – tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Nemzeti Bank Készpénzlogisztikai igazgatóságának igazgatója. Pataki Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy bár ezeket a bankjegyeket július 31-ig lehet használni a készpénzforgalomban, a postákon és a pénzintézeteknél, valamint a jegybanknál még évekig van lehetőség visszaváltásukra.

„Az 5 ezer forintosok több mint 80 százaléka, a 2 ezer forintosoknak pedig körülbelül a háromnegyede már új bankjegyekre cserélődött”

- közölte az igazgató.

Elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint az 5 ezer forintosokból még körülbelül 4 millió darab, míg a 2 ezer forintosokból 6 millió darab van forgalomban, ami jó aránynak számít.

Hozzátette: száz százalékos visszaváltásra egy határnapig sohasem lehet számítani.

Példaként említette, hogy

a 90-es évek elején kibocsátott 5 ezer forintos bankjegynek még fél millió példánya maradt a forgalomban, míg a Bartók Bélát ábrázoló ezer forintos és az Ady Endre portrés 500 forintos bankjegyből még mindig 3-3 millió darab van forgalomban.

„Ezek apránként folyamatosan csordogálnak vissza a jegybankba, de a teljes visszaáramlásra nem lehet számítani” - közölte Pataki Tibor.

Az MNB Készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetője elmondta azt is, hogy külföldön is hasonló arányok vannak.

Közölte:

a forgalomban maradt 2 ezer és 5 ezer forintosok összértéke körülbelül 40 milliárd forint.

„Ez ugyan egy ember számára irdatlan magas összegnek tűnik, ha viszont úgy tekintünk rá, hogy a forgalomban lévő bankjegyállomány a legfrissebb adatok szerint 4600 milliárd forint, akkor ahhoz képest ez egy csekély érték” - fogalmazott Pataki Tibor.

Hangsúlyozta: az, hogy ezeket a bankjegyváltozatokat kivonjuk a forgalomból július 31-én, nem jelenti ezeknek a címleteknek az értékvesztését.

„Nem kell aggódniuk azoknak, akiknél maradnak ilyen címletek, mert a hitelintézetek, a takarékszövetkezetek és a posták még három évig, a Magyar Nemzeti Bank pedig még 20 évig, 2037-ig térítésmentesen cseréli ezeket a bankjegyeket új változatúakra” - közölte a jegybank Készpénzlogisztikai igazgatóságának igazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
40 milliárd forint, amivel augusztustól már nem fizethetünk
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást