Beindult a kasza: felpörgött az adóhatóság új csodafegyvere

Infostart
2017. július 14. 05:46

Az úgynevezett adótraffipax március óta működik és lényegében nem más, mint egy interneten elérhető hírlevél arról, hogy az adóhivatal mikor, kiket és hol ellenőriz. Sokan figyelik is a folyton frissülő kimutatást.

Tállai András, az adóhivatal vezetője a Magyar Időknek azt mondta: az adótraffipax az online pénztárgépek rendszerével igazán hatásos párost alkot. Számos fővárosi és vidéki helyszínen 40-50 százalékkal több nyugtát adtak az ottani vállalkozások, mint korábban, s ezzel együtt a pénztárgépekbe beütött összegek is növekedtek, nem is csekély mértékben.

Volt olyan kereskedelmi egység, ahol a bevétel a korábbi 965 százalékára ugrott

abban az időszakban, amikor a NAV előre bejelentett vizsgálata zajlott. A nagyobb bevétel legtöbbször nagyobb adófizetést is jelent.

Ezzel együtt akadtak olyan esetek is, amikor az érintetteket meglepetésként érte a NAV-osok felbukkanása annak ellenére is, hogy az akció szerepelt az adótraffipax előrejelzésében.

– A NAV célja ugyanakkor egyáltalán nem a büntetés, hanem az, hogy minden szereplő betartsa az előírásokat, befizesse az adókat és legálisan alkalmazza dolgozóit – mondta Tállai András, majd megjegyezte: ezért is hirdetik meg az adótraffipaxban az akciók legnagyobb részét.