Jelentős átalakulást hoz az augusztus, de ennek örülni fogunk

Infostart
2017. július 4. 06:03
Augusztus elsejétől már csak a magasabb, 51 százalékos hústartalmú virslik és párizsik kerülhetnek forgalomba a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása szerint. Amelyik gyártó ezt nem teljesíti, annak át kell neveznie az eddig virsliként vagy párizsiként forgalmazott termékét - közölte Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

Augusztustól 10 százalékban korlátozzák a mechanikusan lefejtett hús (MSM) mennyiségét a virslikben és párizsikban a Magyar Élelmiszerkönyv változtatása szerint. Ez a kifejezés a csontokon maradt húsréteget jelenti, amely rosszabb minőségű, és az sem elhanyagolható, hogy a csontból így kalcium, csontmaradék is belekerül a termékekbe.

Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője felhívta a figyelmet, hogy egyre több olyan termék van, amelyet virsli helyett rudacskának vagy pálcikának hívnak. Ezek nem felelnek meg az élelmiszerkönyv előírásainak már most sem, amikor 40 százalék a hústartalom – ez augusztustól 51-re emelkedik.

Egy módszerrel nyomon követhető az MSM felhasználása, ez pedig

a kalciumtartalom vizsgálata.

Egy magyar előírás szerint 354 gramm/kilogrammban maximálnák a kalciumtartalmat is, ezen érték fölött biztos, hogy több gyenge minőségű húsipari termék került a készítménybe. Ezt a szabályozást az Európia Unióval el kell fogadtatni – tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pleva György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást