Így forradalmasítják nálunk is a banki ügyintézést

Infostart
2017. június 28. 08:00
Európában több országban elegendő az elektronikus azonosítás egy bankszámla nyitásához. Ezt a hatályos törvények szerint elviekben már Magyarországon is meg lehet tenni - mondta az InfoRádiónak a Bankmonitor vezető elemzője.

Szabics András Zsolt hozzátette, a rendszer akkor működhet nálunk is élesben, ha megszületik a jegybanki rendelet, ami pár hónap múlva megtörténhet. 

Európában már mobilbankon keresztül, egy okostelefon kameráján, videochaten is tudjuk azonosítani magunkat.

Hétfőn fontos dolog történt: ekkor lett hatályos annak a törvénynek a döntő része, amely biztosítja, hogy elektronikus úton is lehet azonosítani az ügyfeleket. Ezeket a csatornákat azonban még el kell fogadtatni, ezért a bankoknak még várniuk kell a jegybank rendeletére, amely pontosítja a részletszabályokat.

A jegybank már tavaly is dolgozott ezen a szabályrendszeren, a remények szerint néhány hónapon belül el fog készülni.

Az egyik, az elektronikus azonosítást tesztelő banktól a Bankmonitor úgy tudja, hogy már elkezdődött az együttműködés a Magyar Bankszövetség és a jegybank között a közös, kompromisszumos irányvonalról.

Az elektronikus azonosítás leginkább a videochatet jelentheti. Habár itthon is magas szintű az okostelefonok elterjedtsége, de egy bizonyos fokú technológiát és adatforgalmat el kell várni ahhoz, hogy egy videochatben felmutatott személyigazolványt megfelelő minőségben láthasson és rögzíthessen a banki adminisztrátor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elektronikus azonosítás a bankolásban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást