Ha lakást vesz, ezt mindenképpen tudnia kell

Infostart
2017. június 18. 08:22
Pénzügyi kockázata van annak, ha egy ingatlan régi és új tulajdonosa nem együtt intézi a közműórák átírását - figyelmeztetett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Kolozsi Sándor főosztályvezető azt javasolja, hogy a mérőórák állásáról jegyzőkönyv is készüljön.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal főosztályvezetője azt tanácsolja, amikor a korábbi felhasználó átadja az ingatlant az újnak, töltsenek ki egy jegyzőkönyvet, amelyben szerepelnek a mérők, azok sorszámai és állásai, ezt mindketten írják alá, és ha lehet, két tanú is, mert

így bizonyító erejű magánokirat születik.

A jegyzőkönyvre mintát lehet találni a hivatal által kiadvány hátoldalán – tette hozzá a Kolozsi Sándor.

Ügyintézés együtt

Akkor válik érvényessé az új felhasználó szerződése, amikor a régié megszűnik, ez pedig az okiratok aláírásával történik meg, ezért az új felhasználó érdeke, hogy „magával vigye” a régi felhasználót, és együtt intézzék a régi szerződés megszűnését és az új életbe lépését – hangsúlyozta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal főosztályvezetője.

„Fontos, hogy

a korábbi és az új felhasználó együtt intézze az átadást:

a régi jelezze, hogy már nem kívánja igénybe venni a szolgáltatást, az új pedig igen.”

A korábbi felhasználó a mérőállás átadásakor kap egy végszámlát, eddig terjed a felelőssége, ennek a megfizetésére köteles. Az új felhasználó számára pedig nyitott a lehetőség, hogy személyre szabja a szolgáltatást: e-számlát szeretne kapni vagy csekket, mérőállást akar-e diktálni vagy sem - mondta Kolozsi Sándor. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az új felhasználó ne zárkózzon el attól, ha a szolgáltató a bejelentés után a helyszínen ellenőrizni akarja a mérési rendszert, mert ha nem engedi meg, a korábbi felhasználó által elkövetett hibákért, hiányosságokért ő fog felelni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mindenki jobban jár, ha a mérőórákat együtt írja át a régi és az új tulajdonos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást