Ma szavaznak a költségvetésről

Infostart
2017. június 15. 09:12
Ma délután tartja az Országgyűlés a jövő évi költségvetés zárószavazását.

A jövő évi költségvetés a 2018-as büdzsé hétfőn elfogadott összegző módosítása alapján 18751 milliárd forintos bevétellel, 20112 milliárd forintos kiadással, mindezek értelmében pedig nagyjából 1361 milliárd forintos, GDP arányosan 2,4 százalékos hiánnyal számol. Erre bólinthatnak rá ma délután az előterjesztés zárószavazásán a képviselők.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára az összegző módosítás vitájában a munkából élők költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsé-tervezetet.

Jövőre ismét minden magyar ember léphet egyet előre a saját életében, amit az adócsökkentések és a béremelések tesznek lehetővé” - fogalmazott Banai Péter Benő.

A szocialista Gúr Nándor viszont a korrupció és az igazságtalanság költségvetésének nevezte a jövő évit.

„Nem a munkavállalók érdekeit szolgáló költségvetés, egyes családoknak, a pereputtynak meg a haveroknak a költségvetése” - véli Gúr Nándor.

A jobbikos Hegedűs Lórántné szakmaiatlannak nevezte, hogy a parlament a zárszámadási törvény tárgyalása előtt fogadhatja el a jövő évi költségvetést.

„Az átláthatóság, áttekinthetőség, az összehasonlíthatóság, továbbá az ésszerű részletezettség elve sérül jelentős mértékben” - mondta Hegedűs Lórántné.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet pedig azt tette szóvá, hogy a kormány semmit nem tesz azért, hogy csökkentse a függőséget a külső forrásoktól, például az uniós pénzektől.

„Továbbra is csak azokat támogatja, akik maguktól is boldogulnának, és azokat terheli, akiknek segítségre lenne szükségük” - véli Schmuck Erzsébet.

Ezen a héten fogadta el az országgyűlés a költségvetést megalapozó törvényeket és a jövő évi adócsomagot is, amelynek értelmében az internet, a hal és a sertésbelsőség áfakulcsa is 5 százalékra csökken 2018-ban. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy látta, hogy az adóváltoztatások hatására összesen 260 milliárd forinttal csökkennek a családok adóterhei.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ma szavaznak a költségvetésről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást