Összefogtak a balatoni borászok a nagy célért

Infostart
2017. május 12. 06:05
A Tokaj Kereskedőház mintájára a Balatonnál is jó lenne egy olyan nagy borászat létrehozása, amely a helyben termelt szőlőt fel tudná dolgozni - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Légli Ottó, aki maga is balatoni borász, hozzátette: azért lenne szükség a közös pincészetre, mivel például a balatonboglári borvidéken megtermelt szőlő nagy részét más borvidékekről vásárolják föl.

A Balaton hat hegyközségi tanácsa szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy összefognak annak érdekében, hogy helyben maradjon a bor termelése és készítése. A szőlők teljesen magánkézben, helyi termelők birtokában vannak, a termés jelentős része mégis kikerül a borvidékről – közölte Légli Ottó.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint az a cél, hogy helyben létrejöjjön egy borászat a helyi gazdák összefogásából, és a termelők hosszú távú megélhetése biztosabb, jobb legyen.

A munka elindult, az előrelépéshez egy-két év kell – vélekedett Légli Ottó, aki szerint

állami segítségre is szükség van,

hiszen fel kell építeni egy üzemet, ahol fel tudják dolgozni a szőlőt.

A saját borászat kialakítása ki tudná szolgálni az egyre igényesebb és magára találó balatoni gasztronómiát és turizmust – tette hozzá.

"Hivatalos értesítés nem történt"

A termelői közösség erősebb szakmai kontrollja jó hatással lenne a tokaji szőlő- és bortermelés minőségének javítására, ezért ha valóban úgy döntene az állam, hogy a Grand Tokaj Zrt. irányítását a Tokaji Hegyközségre bízza, az mindenképpen javítaná a termelési színvonalat - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azután, hogy a hétvégén egy cikkben megjelent, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácshoz kerülhet az állami tulajdonú óriási borászat.

„Állami birtokról beszélünk, a kulcs az állam kezében van. Lehet, hogy történt előkészítés, de erről hivatalosan még nem tudunk” - fejtette ki Légli Ottó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Légli Ottó a balatoni összefogásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Légli Ottó a Grand Tokajról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást