Több milliárd számla zúdul az adóhivatalra

InfoRádió
2017. április 29. 09:23
Túlzott adminisztrációs kötelezettséggel járhat az adóhivatal új csodafegyvere, az online számlázás, amelynek bevezetése amúgy is késésben van – állítja az adótanácsadók egyesületének alelnöke.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy interjújában arról beszélt, hogy az online számlázás rendszerének éles verziója 2018 júliusában léphet életbe, de a tesztidőszak már idén júliusban kezdődik. A gyakorlatban a cégek számlázóprogramjai elektronikus úton küldik el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a vállalkozások legfontosabb adatait, ha egy belföldi adóalanyra legalább százezer forintnyi áfát hárítanak át. Emellett 2018. július 1-jétől a vevő is köteles lesz a százezer forint feletti beszerzési számlái adatait tételesen megküldeni az adóhatóságnak, így a két adat összefuttatható. Az adóhatóság így elvben a gazdasági szereplők teljes forgalmára ráláthat.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, szerinte a NAV nem lát rá majd minden számlára, mert a vállalkozások kézi, tömbös számláit ugyanis továbbra sem fogja látni a hatóság. Ráadásul az Európai Unió áfairányelve nem engedi, hogy a nemzeti jogszabályok kötelezővé tegyék minden vállalkozásnak a számítógépes számlázást. A szakember szerint erősen kétséges az is, hogy az évi több milliárd online számlát és áfabevallást fel tudja-e majd dolgozni a hatóság.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!