Forradalmasítaná az álláskeresést egy magyar startup

InfoRádió
2017. március 20. 06:56
Képességek és tapasztalatok, nem pedig önéletrajzok alapján rendszerezi az álláskeresőket egy új portál, amely mögött egy startup vállalkozás áll.

Az allas.hu ügyvezető igazgatója, Rácz István azt mondta: ezzel a megoldással, a mögötte lévő algoritmussal sokkal gyorsabban és egyszerűbben találhatják meg a munkaadók is a számukra legmegfelelőbb dolgozót.

A munkavállaló képességeket, végzettségeket állít be, és a rendszer ez alapján ajánl álláslehetőséget, ráadásul relevanciát is mutat, vagyis azt, hogy például valaki egy marketing munkatársi pozícióra 80%-ban releváns  - mondta el Rácz István.

A munkaadói oldal is így működik, ők is egy "skill-setet" állítanak össze, és a háttérben egy okos algoritmus párosítja össze a kereset és kínálat igényeit.

Ezen a portálon az önéletrajz fogalma is ismeretlen, mert a képességek és készségek alapján összehasonlíthatóvá válnak a jelentkezők. Szerintük az, hogy ki miben jó, nem a végzettségeitől függ, de ha valaki szeretné, a végzettségeit is feltöltheti.

Azt látják, hogy

a kedvelt pozíciókra, például marketing munkatárs, négy hét alatt 600-800 önéletrajz érkezik be átlagosan.

De ezek relevanciaszintje 2 százalék alatti, vagyis igen kevés az, akit az állást meghirdetők valóban el tudnának képzelni abban a pozícióban. Az ő rendszerük ilyenkor 7-10 valóban releváns embert ajánl.

"Az általunk megkérdezett hr-esek azt mondták, nincs idejük végignézni a több száz önéletrajzot,

ezért áttekintik az első 25-50-et, és ha abban már van olyan, aki megfelelőnek tűnik, azt behívják interjúra. De lehet, hogy az igazán alkalmas jelölt a maradék 550 önéletrajzban lapul, de odáig el sem jutnak."

Ez egyébként egy startup cég, amelyben közel egymilliárdos befektetés van. Kisebbségi tulajdonrésze van a menedzsmentnek és többségi tulajdonrésze a Tőkepartner Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Relevancia alapján ajánl állást egy portál
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást