Egyetlen rejtélyes cég vásárolja fel a cukrot

InfoRádió
2017. március 8. 13:32
Egyetlen cég tartja a markában a világ cukorpiacát. A titokzatos szingapúri vállalaton tavaly a világ cukortermelésének 8 százaléka ment keresztül és amikor úgy döntött, hogy ráborítja a piacokra a készleteit, több mint 20 százalékot zuhant a cukor árfolyama.

Egy szingapúri vállalat mozgatja a szálakat a világ cukorpiacán. Múlt héten a Wilmar International nevű mezőgazdasági cég több mint 500 millió dollár értékű cukrot vásárolt meg, amikor lejárt az ICE tőzsdén kötött határidős ügylete. Ez nem egyszeri eset, tavaly a világ cukortermelésének 8 százaléka folyt át ezen az egy cégen a The Wall Street Journal adatai szerint - írja a Portfolio.hu.

A pálmaolaj-termelés a Wilmar International fő profilja, de a cukorpiacon is látványosan aktív volt mostanában, az elmúlt két évben 2 milliárd dollár értékben kötött határidős ügyleteket cukorra (ez több mint 6 millió tonnának felel meg) és tartotta meg őket a lejáratig, így ténylegesen megvásárolva a mögöttes terméket, vagyis a cukrot. Ami meglehetősen szokatlan viselkedés a cukorpiacon.

2015-ben, amikor a cukor ára több éves mélypontra esett, a Wilmar vásárolta fel a világ cukorpiacán keletkezett túlkínálat nagy részét. A következő évben, amikor a cukor árfolyama a duplájára emelkedett, a Wilmar ráborította a készleteket a piacokra, aminek az eredménye az lett, hogy a cukor ára 24 százalékot zuhant hirtelen.