Fontos lépés az italautomaták rendszerében

InfoRádió
2017. február 27. 16:40
Műszakilag elkészült és engedélyeztetés előtt áll az az elektronikus rendszer, amely lehetővé teszi az étel- és italautomaták bekötését a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz - tudatta a rendszert partnereivel kidolgozó Laurel Számítástechnikai Kft.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még tavaly szeptemberben kötelezte az étel- és italautomaták üzemeltetőit az adatszolgáltatásra, de egészen mostanáig nem látszott, lesz-e megoldás, amivel a vállalkozások képesek megfelelni az elvárásoknak.

Az árusítóautomaták számára használható Automata Felügyeleti Egység (AFE) és a hozzá tartozó felügyeleti rendszer műszaki értelemben elkészült, és engedélyeztetés előtt áll – jelentette be most Bessenyei István, a Laurel Számítástechnikai Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A cég partnerekkel dolgozott az új rendszeren, amely technikailag az áruautomaták piacán vezető, német telemetria megoldásra épül, ezt tették alkalmassá a NAV számára megfelelő adatok továbbítására.

Sikerült olyan megoldást létrehozni, amely amellett, hogy teljesíti a hatósági előírásokat, további díj nélkül egy webes felületen az üzemeltetőt is folyamatosan tájékoztatja automatái állapotáról; a pénzmozgásról, árufogyásról és más eseményekről. Az információ segítségével az üzemeltető munkája tervezhetőbbé válik, a forgalom pedig nő, így a cég által kínált integrált felügyeleti rendszer számos előnnyel jár majd az üzemeltetők számára - hangsúlyozta a vezető.

Hozzátette, hogy a fogyasztók számára is számos előnyt jelent ez az új fejlesztés, hiszen az automatákban kevesebb lesz az áruhiány és az üzemszünet, frissebbek lesznek az áruk.