Akadozik az internet? Ez a büntetés érte

InfoRádió
2017. február 22. 11:37
Még mindig sok panasz érkezik a hírközlési szolgáltatások minőségével kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz, amely súlyos bírságokat szabott ki emiatt 2016-ban is.

Csaknem félmilliárd forintos bírságot szabott ki az elmúlt évben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az elektronikus hírközlési szolgáltatókra – tudta meg a Világgazdaság. Azt is elmondták, hogy 132 alkalommal bírságoltak meg 64 szolgáltatót, 52 esetben pedig ismételt jogsértést állapítottak meg, így a szolgáltató mellett annak vezető tisztségviselőjét is megbírságolták.

A 2016-ban kiszabott

bírságok összértéke 464,7 millió forint,

ez azonban szinte a fele az egy évvel korábbinak, amikor a büntetés mértéke meghaladta a 868 millió forintot. A szankciók számát tekintve az adatszolgáltatáshoz, az általános szerződési feltételek módosításának jogszerűségéhez, a hibabejelentések kezeléséhez, a késedelmes hibaelhárításhoz, valamint az előfizetői szerződéshez és annak megszűnéséhez kapcsolódó jogsértések voltak meghatározók. A kiszabott bírság összegére a hullámzás jellemző, hiszen 2014-ben – bár jelentős számú panasz érkezett a hatósághoz – a kiszabott büntetés „csupán” valamivel több, mint kétszázmillió forint volt.

Tavaly pedig 405 kérelem érkezett a hatósághoz, előtérben voltak az előfizetői szerződésekkel és a számlázással kapcsolatos problémák. A szolgáltatás minőségére vonatkozó kérelmek aránya növekedett, az internetszolgáltatás minőségével kapcsolatban még mindig sok gond volt.