Hamarosan ugyanúgy mobilozunk külföldön, mint itthon

Infostart
2017. február 2. 19:26
Nyáron megszűnnek az uniós roaming-díjak azután, hogy - ahogy azt az Európai Bizottság is közölte - megegyeztek a szolgáltatókkal a nagykereskedelmi árakban.

Az unión belüli hívások nagykereskedelmi ára percenként 5 helyett 3,2 eurócent, az sms-eké 2 helyett 1 eurócent lesz, ebben állapodtak meg a szolgáltatók, illetve az unió intézményei – áll az Európai Bizottság közleményében.

Az adatroaming esetében a jelenleg megabite-onkénti 5 eurócent helyett 5 évig csökkenő ár lesz, június 15-től 7,7 euró gigabite-onként, és ez csökken 2022 január elsejéig 2 és fél euróra.

Az említett nagykereskedelmi roaming-díjak a szolgáltatók közti elszámolásokat érintik, amit a cégek felszámolnak egymásnak, amikor az ügyfeleik nem a saját, hanem más országban más szolgáltatók hálózatát használják.

A közlemény emlékeztetett, hogy a roaming-tarifák 2007 óta csökkennek folyamatosan, akkor még barangoláskor a saját tarifa mellett további 49 eurócent költséget is ráterheltek a fogyasztóra megabite-onként, ez csökkent tavaly áprilisra 5 eurócentre.

Most június 15-től pedig a fogyasztók számára megszűnnek ezek a plusz díjak és minden hívás, sms-küldés, vagy adatforgalom használat esetén az otthoni előfizetői díjak lesznek érvényesek. Ez alól kivétel, ha folyamatos a külföldi használat, a folyamatosság 4 hónapon túli idegen országban való tartózkodást jelent a szolgáltató országához képest, ha ez megtörténik, akkor a szolgáltató a nagykereskedelmi árat alkalmazhatják a pótdíjazásra, azaz a már említett több mint 3 centet hanghívás esetén, 1 eurócentet sms-enként, és az adatforgalomra 7,7 euró gigabájtonként.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hamarosan ugyanúgy mobilozunk külföldön, mint itthon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást