Tízezer ember munkáját érinti a madárinfluenza

Infostart
2017. január 31. 20:24
Tízmilliárd forintos kárenyhítésre tart igényt a madárinfluenza miatt a baromfi ágazat, és erről a kormány akár már a héten dönthet - mondta az InfoRádiónak a Baromfi Terméktanács elnöke. Csorbai Attila kifejtette: akár négyszáz olyan vállalkozás is lehet, ahol nem tudnak vágni a kiesés miatt, de nem kell a csirkehús árának emelkedésétől tartani.

Magyarországon már hét megyében jelent meg a madárinfluenza, és a megbetegedés jókora hatással van a baromfihús-piacra is. A legnagyobb kárt a víziszárnyas-állományban okozta a betegség, de a kiesés miatt jelentős közvetett kára is keletkezett a termelőknek.

„Súlyos a helyzet, már több mint hárommillió állatot kellett leölni a járvány terjedésének megelőzése érdekében” - emelte ki a Baromfi Terméktanács elnöke.

Csorbai Attila kifejtette: a szervezet elkészítette azt a kárenyhítési javaslatot, amely az újraindítás alapvető feltétele, annak, hogy a baromfitermék előállítással foglalkozó termelővállalkozások és a vágóüzemek túléljék a vis maior helyzetet. Úgy tudja, a javaslatról a héten tárgyal a kormány.

Az elnök szerint

az ágazat 10 milliárd forintra tart igényt,

ebből a kártérítés összege 3-3,5 milliárd forint lenne, de ez a vírus terjedésével tovább nőhet.

Nagyjából 300-400 olyan vállalkozás érintett a járványban, és összesen 10-12 ezer ember munkájáról van szó – tette hozzá.

Csorbai Attila kiemelte: attól nem kell tartani a csirkehús-ellátásban komoly probléma keletkezne, így attól sem, hogy emelkedne a hús ára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csorbai Attila
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást