Ha nem muszáj, ne vegyünk fel hitelt karácsony előtt!

Infostart
2016. december 7. 14:06
A kényelmi szolgáltatások és egyéb járulékos tételek akár meg is duplázhatják az ünnepek idején felvett személyi hitelek költségeit - figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Fülöp Zsuzsanna kiemelte: a karácsonyi vásárlásokkor kínált garanciabiztosítások terén is körültekintőnek kell lenni.

Ha nincs feltétlenül szükség arra, hogy hitelt vegyünk fel karácsony előtt, inkább ne tegyük – ajánlotta a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Fülöp Zsuzsanna hozzátette, a fogyasztási hitelek költségei, amit a felvett összegen felül meg kell fizetni, elég jelentősek.

„Ráadásul vannak még olyan járulékos költségek is, amelyeket a teljes hiteldíjmutató sem jelenít meg. Szélsőséges esetben ezek akár meg is duplázhatják a visszafizetendő összeget.”

A gyors kölcsönökhöz választható például olyan kényelmi szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a hitelt akár az otthonunkban igényeljük és törlesszük, de ez komoly költségekkel jár – figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. A heti törlesztés lehet akár viszonylag kis összeg, de összeadódva jelentős többletköltséget eredményeznek – tette hozzá Fülöp Zsuzsanna.

„A karácsonyi vásárláskor sok helyen felajánlják a jogszabály szerint járó szavatossági időn túlra kiterjesztett garancia- vagy termékbiztosítás vásárlását is.”

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője arra hívta fel a figyelmet, mindkettő mögött egy speciális biztosítási szerződés áll. Az előbbi a gyári hibából eredő károkat téríti meg, a termékbiztosítás pedig az előre nem látható külső fizikai behatásra nyújthat fedezetet. Ezek elsőre jól hangzanak és akár hasznosak is lehetnek, ha körültekintően járunk el – tette hozzá Fülöp Zsuzsanna.

„Olvassuk el a szerződést, ugyanis ez sokban különbözik a jogszabályokban kötelezően előírt szavatosságtól és jótállástól!”

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője kiemelte, hitelfelvétel után meg is gondolhatjuk magunkat. A jogszabály két ilyen esetet is említ, egyrészt a szerződéskötéstől számított 14 napon belül elállási lehetőségünk van, ha az igényelt összeg folyósítása még nem történt meg. Ha már megtörtént, de még mindig 14 napon belül vagyunk, díjmentesen felmondhatjuk a szerződést, ekkor azonban a már folyósított összeget és az időarányos hitelkamatot vissza kell fizetni – magyarázta Fülöp Zsuzsanna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ha nem muszáj, ne vegyünk fel hitelt karácsony előtt!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást