Átadták a Hungarocontrol Léginavigációs Tudásközpontját

Infostart
2016. április 14. 20:31
Három és fél milliárd forintba került a Hungarocontrol Léginavigációs Tudásközpontja - mondta az átadásakor a társaság vezérigazgatója. Szepessy Kornél hozzátette: a tudásközpont része a Léginavigációs Akadémia, emellett a kutatás-fejlesztési, valamint a radarszimulációs és kényszerhelyzeti központ is.

„A Léginavigációs Tudásközpont kialakítása akkor kezdődött, amikor az új légiforgalmi irányítóközpontunkat 2013-ban végleg a saját útjára bocsátottuk, és a régi légiforgalmi irányítóközpontot az akkori miniszter bezárta. Az épület építészeti, technológiai megújítása után, a hároméves projekt végén, minden szempontból készen állunk” - mondta a Hungarocontrol vezérigazgatója.

Szepessy Kornél elmondta: „a tudásközpontba betelepítettünk két, az előző öt évben létrehozott kutatás-fejlesztési és oktatási típusú kompetenciánkat. Ezek közül egyik a 2011-ben alapított Entry Point Central Akadémia, amely a svéd, európai hírű akadémiával vegyes vállalatunk, ahol a saját légiforgalmi irányítóinkat, és most már külföldi diákokat is képzünk. A másik a szimulációs központunk, amely 2011 májusától egy külső bérleményben működött, most ide tudtuk hozni. A tudásközpont harmadik fontos funkciója az éles légiforgalmi irányítóközpontunk másolata, amely kényszerhelyzeti központként működik. Ha az irányítóközpont valamiért leállna, elveszítené az irányítói képességét, a légiforgalmi irányítók át tudnak ide költözni, és legkésőbb hat órán belül folytatni tudják a légiforgalmi irányítást. Nem kényszerhelyzet esetén pedig szintén szimulációs és képzési feladatok ellátására alkalmas.”

A légiforgalmi irányítóközpont felújításától kezdve a beruházás három és fél milliárd forintba került, amelyhez a saját forrásainkat uniós forrásokkal is kiegészítettük – tette hozzá a Hungarocontrol vezérigazgatója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Átadták a Hungarocontrol Léginavigációs Tudásközpontját
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást