Nyitókép: Janos Illesi/Getty Images

Retteghetnek a Balaton lakói, különleges ragadozó tűnt fel

Infostart
2024. október 9. 05:15
Szántódon igazi szenzáció keltett izgalmat: egy ritka madár tűnt fel a Balaton partján, amely azonnal magához vonzotta a természetkedvelőket és a fotósokat. Az ékfarkú halfarkas döbbenetes sebességgel támad a vízen halászó sirályokra, hogy elrabolja zsákmányukat.

Szántód környékén izgalmas események zajlanak, hiszen egy ritka madárfaj, az ékfarkú halfarkas tűnt fel a révnél – számolt be a sonline.hu. Borbély Krisztián szeptember 25-én fedezte fel először a madarat, amely azóta nemcsak a helyi természetkedvelők, hanem az ország különböző pontjairól érkező madarászok figyelmét is felkeltette. Az impozáns, sirályokkal rokon ragadozó különleges látványossággá vált, sokan utaznak le a Balatonhoz, hogy megörökítsék. Bár a révállomás közeléből is könnyen megfigyelhető, a legjobb hely talán a kompról adódik, ahol testközelből látható, ahogy az ékfarkú halfarkas a vízen táplálkozó dankasirályokat üldözi, hogy elorozza zsákmányukat.

Ez az ékfarkú halfarkas nem mindennapi látvány hazánkban, különleges, rendkívül gyors és fordulékony madár, amely más madarakat támad meg a levegőben, hogy rávegye a zsákmányuk elengedésére. „A Balatonon kívül leginkább nagy folyóinkon és az alföldi halastavak környékén lehet őket megfigyelni, ahol sok a sirály és a csér” – mondta a hírportálnak Gál Szabolcs, a MME Nomenclator Bizottság titkára, aki már több alkalommal is találkozott ezekkel a ritka ragadozókkal. „Az ékfarkú halfarkasok a sirályokhoz hasonlóan vizes területeken vonulnak át, és itt a Balatonnál, főleg az ősz elején van esélyünk rá, hogy meglássuk őket” – tette hozzá.

Mint olvasható, rendkívül látványos, amikor az ékfarkú halfarkas támadásba lendül, gyorsasága és fordulékonysága pedig egyszerűen lenyűgöző. A régi magyar nevük, a „rablósirály”, is erre a szokásukra utal. A terepmadarász elmondása szerint a Balaton vonzó élőhely számukra, különösen, amikor alacsonyabb a tó vízállása és a sirályok és csérek nagyobb számban tanyáznak itt, kihasználva a kedvező táplálkozási lehetőségeket. „Az ékfarkú halfarkasokat ilyenkor vonzza a könnyű prédaszerzés lehetősége, hiszen a kisebb madarakat könnyedén ráveszik arra, hogy engedjék el zsákmányaikat” – tette hozzá a sonline.hu-nak Gál Szabolcs.