Nyitókép: Pixabay

Baj van, elkeseredtek egyes horvát turisztikai szereplők

Infostart
2024. július 28. 06:20
Az elmúlt húsz év legrosszabb szezonját emlegetik egyes horvát vendéglátósok, szálláskiadók.

Úgy tűnik, némi átrendeződés zajlik a horvát turizmusban. Miközben a helyi idegenforgalmi tárca közlése szerint a júliusi vendégéjszaka-számok megegyeznek a tavalyival, a magánszálláshelyeken idén 23 ezerrel több a férőhely, mint 2023-ban volt, így a kínálat nagyobb a keresletnél.

A vg.hu azt írja a Danas.hr lap összeállítása alapján, hogy több vendéglátóhelyen és magánszálláson is erős visszaesést éreznek a forgalomban Crikvenicán.

Igor Ivancic, akinek fotóüzlete van a városban, tavaly négy lakást rendezett be. Elmondása szerint a crikvenicai fősétányon az árak ugyanazok, de sokkal rosszabb a szezon, mint az előző évben. "Tavaly július közepén kezdtük a bérbeadást, és azonnal 100 százalékos volt a kihasználtságunk, ez egészen szeptember végéig így is maradt. Idén ezen a napon két lakásunk is üres! Lakástól függően az ár körülbelül 140-150 euró, pedig minden felújított, egészen luxus" - panaszkodott.

A lap szerint Crikvenicán egy étteremben ebédidőben az ember egy kezén meg tudja számolni, hogy hány asztalnál ülnek vendégek. Az egyik tulajdonos, Robert Palic nem is rejti véka alá elégedetlenségét: "Öt éttermünk van, van egy kis családi szállodánk is vagy 20 éve. A tavalyi évhez képest legalább 40 százalékkal gyengébb a szezon". Hozzátette: szerinte az elmúlt 20 év legrosszabb szezonja eddig az idei.

Jól megy viszont a megkérdezett Crikvenicai ötcsillagos szállodának, amelyben kevés szabad szoba van és azokat is folyamatosan foglalják, 95 százalék fölötti telítettségre számítanak. Az egyik megkérdezett vendég arról számolt be, hogy idén apartman helyett inkább szállodában laknak, mert a "felesége megérdemel egy kis pihenést, hogy ne kelljen főzni". A pár egy hét pihenésre érkezett a négycsillagos szállodába, ahol egy kétfős szoba 195 euró, ami 8 százalékkal drágább, mint tavaly.