Rekord született az Év strandétele nevezésén, igazi különlegességeket is neveztek. Megkóstolná például a rántott kovászos uborkát?
Negyven különleges balatoni ételt kóstolt meg a Balatoni Kör szakmai előzsűrije az elmúlt napokban, és választotta ki azt a tíz döntős nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe – közölte a szervezet.
Idén kivételesen tíz döntős hely lesz, melyeket 2024. július 30-án egy séfekből és gasztro újságírókból álló zsűrivel újrakóstolnak, és közülük választják ki az idei Év strandétele verseny győzteseit – írta Kardos Gáborra, az Év strandétele verseny ötletgazdájára hivatkozva a hirbalaton.hu.
A döntőbe jutott nevezők betűrendben:
- Fogas bisztró, Alsóörs: Vegán taco
- Gianpiero’s, Balatonboglár: Harcsa hortobágyi, rántott kovászos uborka és gyerekkorunk tejbedarája
- Julcsi kalácsoda, Siófok: Sajtos baconos kalács és liofilizált málnás kürtős
- Kikötő étterem, Balatonszemes: Szemesi szűz
- Mesés, Balatonlelle: Nyári töltött káposzta és grillezett töltött paprika
- Móni süti, Gyenesdiás: Balatoni rizlinges „almafröccs”
- Olíva büfé, Alsóörs: Pisztácia pesztós lángos
- Pizza sztori, Balatonmária: Balancsini
- Tiki bisztró, Zamárdi: Tokatsu szendvics és tarhonyapuding
- Vánkos, Badacsonyörs: Grillezett patisszon, kukoricahabbal
Az eredményhirdetésre 2024. július 31-én kerül sor, itt adják át a következő díjakat:
- a fődíj, az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
- a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák)
- az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
- az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele
- az Év balatoni stranddesszertje